Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia reduce la doar 20% livrările de gaz spre Europa, în timp ce bombardează școli în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oficialii Gazprom au anunțat că vor opri pentru mentenanţă o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1. Începând de miercuri, magistrala va furniza gaz la numai 20% din capacitate.  

Europa se pregătește pentru cel mai rău scenariu, spun miniștrii europerni ai Energiei reuniți la Bruxelles. Între timp, rușii continuă să bombardeze în Ucraina clădiri civile.

La nicio săptămână după ce a fost redeschis parțial, pentru lucrări de întreținere, gazoductul Nord Stream 1 este închis aproape în totalitate de Moscova. De miercuri, va funcționa la 20% din capacitate.

Compania Gazprom a comunicat că reduce din nou fluxul prin conducta care pompează gaze din Rusia către Germania, pentru a permite lucrări la o turbină a gazoductului.

Însă președintele Ucrainei susţine că acest lucru reprezintă un ”șantaj cu gaz” împotriva Europei și le cere oficialilor să ”riposteze”.

Citește și
Gaze
Țările UE se opun planului CE de reducere a consumului de gaze cu 15%. Au fost propuse scutiri de la ţinta obligatorie

Volodimir Zelenski: ”Acesta este un război deschis al gazului pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite. Este un motiv în plus ca cel de-al optulea pachet de sancțiuni impus de UE să fie semnificativ mai sever decât precedentul”.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană dezbat marți la Bruxelles strategia prin care, la iarnă blocul, comunitar ar urma să facă economie de electricitate și gaze.

Ucraina anunță ca va relua exporturile de cereale

Planul inițial, prin care toate cele 27 de state ar fi urmat să își reducă voluntar din consumul de energie cu 15%, a fost întâmpinat cu reticență și, de aceea, ar urma să fie modificat. Țările care nu sunt dependente de gazul rusesc ar putea fi derogate.

Pe de altă parte, în ciuda incertitudinilor, Kievul estimează că exporturile de cereale pe cale maritimă vor fi reluate de miercuri.

Primul transport de grâu ar trebui să plece din portul Ciornomorsk, aflat în regiunea Odesa. Asta deși portul a fost atacat cu rachete rusești la doar o zi după încheierea acordului semnat la Istanbul de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU.

Pe front, luptele continuă în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, invadatorii încearcă, fără succes, să înainteze în Doneţk-ul vecin.

”Pentru mine e ca și cum ar muri un membru al familiei”

În ultimele ore, ruşii au lovit infrastructura portuară din Nikolaev, precum şi unele poziții din Harkov, Siversk și Bahmut.

Reporter TV Ucraina: ”Trupele rusești au lovit clădirea acestei școli. În spatele meu, mai multe corpuri ale clădirii au fost distruse. Înainte de agresiunea la scară largă a Rusiei, aici învățau 1.100 de copii".

Irina Markina, profesoară: ”Predau în această școală din 1984. Pentru mine e ca și cum ar muri un membru al familiei. Nu pot să îndur așa ceva...".

Forțele Kremlinului continuă să fortifice și să consolideze pozițiile din regiunile Zaporojie și Herson, în așteptarea contraofensivei ucrainene, notează Institutul american pentru Studiul Războiului.

Totodată, pe internet au fost postate imagini cu un depozit rusesc de muniție lovit de ucraineni, care spun că au distrus în ultima perioadă aproape 50 de stocuri de muniție ale trupelor de invazie.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult