Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU. Ucraina este nemulțumită: ”Este o glumă proastă”
Kremlinul a declarat că intenționează să își exercite toate drepturile în cadrul consiliului, Rusia urmând să-și prezide reuniunile pentru luna următoare și să reprezinte organismul în alte părți ale ONU.
Ultima dată când Rusia a fost la conducerea consiliului a fost în februarie 2022, când a invadat Ucraina.
Consiliul de Securitate al ONU este unul dintre cele şase organe ale organizaţiei şi singurul împuternicit să ia decizii care obligă statele membre să-i respecte deciziile. Principala sa responsabilitate este aceea de „menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”, în numele căreia poate lua decizii şi sancţiuni.
Preşedinţia acestuia este asigurată de fiecare dintre membrii săi, permanenţi şi nepermanenţi, pe rând, timp de o lună. Acesta este motivul pentru care, conform ordinii alfabetice engleze care se aplică, Rusia preia conducerea Consiliului din această sâmbătă, succedând astfel Mozambicului şi precedând Elveţia.
Ucraina însă nu şi-a ascuns nemulţumirea. "Preşedinţia Rusiei a Consiliului de Securitate al ONU la 1 aprilie este o glumă proastă. Rusia şi-a uzurpat mandatul; duce un război colonial; preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpirea copiilor", a criticat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, pe Twitter, potrivit News.ro.
„De la 1 aprilie, ei duc nivelul de absurd la un nou nivel”, a adăugat Serghei Olegovici Kisliţa, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, citat de The Guardian.
„Consiliul de Securitate, aşa cum este proiectat, este imobilizat şi incapabil să abordeze problemele responsabilităţii sale principale, adică prevenirea conflictelor şi apoi gestionarea conflictelor”, a spus el.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat: „Îndemnăm Rusia să se comporte profesional”.
Ea a adăugat că administrația „se așteaptă ca Rusia să continue să-și folosească locul în consiliu pentru a răspândi dezinformarea” și să își justifice acțiunile în Ucraina.
„Din păcate, Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate și nu există nicio cale internațională fezabilă pentru a schimba această realitate”, a spus ea.
Consiliul este compus din 15 membri. SUA, China, Franța, Rusia și Marea Britanie sunt permanente, în timp ce alți 10 membri sunt aleși pentru mandate de doi ani de Adunarea Generală.
Președinția ONU este rotativă între membrii săi în fiecare lună, în ordine alfabetică.