Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia, părăsită de aliații tradiționali la Adunarea Generală a ONU

Your browser doesn't support HTML5 video.

Occidentul reacționează după atacurile masive cu rachete lansate, luni, asupra Ucrainei. Premierul britanic Liz Truss a convocat de urgență o reuniune NATO, iar statele G7 vor lua, marți, în discuție o nouă serie de măsuri împotriva Rusiei.

Apar, însă, temeri că războiul ar putea escalada. Trupe bieloruse și rusești vor fi mutate la granița cu Ucraina, unde există un risc tot mai mare că urmează un nou atac asupra Kievului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a respins cu peste 100 de voturi o solicitare a delegației ruse, care cerea vot secret pentru o rezoluție ONU care să condamne anexarea celor patru regiuni ucrainene. 

India, una dintre țările care au ținut partea Rusiei în repetate rânduri la ONU, a votat de data aceasta împotrivă. Iar China și Iranul, alți aliați tradiționali ai Rusiei, nu au votat deloc. 

Secretarul General al ONU s-a declarat șocat de atacul de luni, cu rachete, asupra Ucrainei. 

Citește și
Atac Zaporojie - 1
Încă un atac masiv al rușilor în Ucraina. 15 explozii au fost înregistrate în Zaporojie | GALERIE FOTO

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres: „Aceste atacuri au provocat distrugeri pe scară largă în zone civile și au cauzat moartea și rănirea a zeci de persoane. Secretarul general a subliniat că asta înseamnă o nouă escaladare de neacceptat a războiului. Și, ca de obicei, civilii sunt cei care plătesc prețul”.

Ucrainenii au taxat ipocrizia Rusiei, spunând că au anexat patru regiuni ca să protejeze populația, apoi au lansat zeci de rachete împotriva acelorași oameni.

Sergi Kislitsia, ambasadorul Ucrainei la ONU: „Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU a reluat acuzațiile aruncate ieri de Vladimir Putin, care a declarat că Ucraina se face vinovată de acte de terorism împotriva Rusiei”. 

„Putin nu e capabil să accepte o înfrângere”

Vasili Nebenzia (foto articol), ambasadorul Rusiei la ONU: „Înțelegem din declarațiile lor că pacea nu este ceva de care au nevoie în Ucraina. NATO, cu care ne-am întâlnit în Ucraina, are nevoie doar de o escaladare a conflictului pentru a fi cu un pas mai aproape de planul la care lucrează de mulți ani și anume de a depăși sau cel puțin de a submina sever Rusia”. 

Atacurile asupra civililor denotă faptul că Putin știe că pierde războiul, dar nu acceptă asta, spune președintele Finlandei.

Sauli Niinistö, președintele Finlandei: „Mi-e foarte greu să cred că președintele Putin ar putea accepta vreun fel de înfrângere. E capabil de așa ceva? Asta e întrebarea, iar eu nu cred că e capabil să accepte o înfrângere”.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Informații al SUA: „Putin știe că nu se descurcă deloc bine pe câmpul de luptă. E cu certitudine supus unor presiuni tot mai mari pe plan intern și, cu siguranță, și pe plan extern. În urmă cu doar câteva săptămâni, liderii Chinei și Indiei au criticat în public ceea ce face Putin în Ucraina”.

Între timp, liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko, pare să fi cedat insistențelor Moscovei și a anunțat organizarea unui grup de luptă comun cu Rusia. În țară au intrat trenuri întregi cu militari ruși, potrivit unor surse locale, iar pe rețelele sociale au apărut informații potrivit cărora Belarusul va oferi Moscovei tancurile proprii pentru a continua lupta în Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult