Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia începe manevrele militare comune din Belarus. Din ce e compus arsenalul trimis de Moscova

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deocamdată, liderii lumii caută soluții pașnice la tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

După două zile de diplomație intensă, inițiată de președintele Franței, Emmanuel Macron, există sugestii că așa-numitele acorduri de la Minsk, menite să pună capăt conflictului din Estul Ucrainei, ar putea fi folosite ca bază, pentru dezamorsarea crizei actuale.

Kremlinul transmite că mai este loc pentru diplomație, dar joi începe faza activă a manevrele militare comune din Belarus. Participă 30.000 de soldați ruși, avioane Suhoi-35 și două divizii de sisteme de rachete S-400.

Liderii europeni încearcă să afișeze unitatea și hotărârea, în privința unui răspuns la o eventuală invazie rusă în Ucraina.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „În opinia mea, cel mai important lucru, astăzi, este unitatea și solidaritatea. Trebuie să arătăm că vorbim pe o singură voce”.

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc spune că un război în Ucraina ar fi ”nebunie”. ”Să continuăm să ne rugăm la Dumnezeul păcii”

Înainte să meargă la Berlin, unde a discutat cu cancelarul Germaniei și cu președintele Poloniei, Emmanuel Macron le-a spus jurnaliștilor, pe când se afla încă la Kiev, că Vladimir Putin i-a dat asigurări că forțele ruse din apropierea granițelor Ucrainei "nu vor agrava criza".

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „În timpul discuţiilor cu președintele Putin, acesta mi-a spus că nu va iniția o escaladare, iar al doilea aspect important este acela că nu va exista o bază militară permanentă și nici o desfășurare de echipamente sensibile în Belarus”.

Însă, ministerul rus al Apărării tocmai a difuzat imagini cu sisteme de rachete S-400 sosind în Belarus, pentru manevrele militare comune. Iar Kremlinul a reacționat imediat la afirmațiile președintelui francez. 

„Moscova și Parisul nu puteau să ajungă la vreo înțelegere” 

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus: „În situația actuală, Moscova și Parisul nu puteau să ajungă la vreo înțelegere. Acest lucru pur și simplu nu este posibil. Franța este atât membră UE, cât și țară care deține președinția UE. Franța este, de asemenea, membră NATO, dar acolo ea nu deține conducerea”.

Vladimir Putin a fost sfidător după întrevederea de luni cu președintele Franței.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Autorităţile de la Kiev spun că vor respecta acordurile de la Minsk, apoi spun că acestea le vor distruge țara. Actualul președinte a declarat recent că nu-i place niciun punct din aceste acorduri de la Minsk. Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea”.

Acest ultim comentariu, în versuri, al președintelui Putin i-a scandalizat pe mulți pentru că a fost interpretat ca o glumă fără perdea despre viol.

„Preşedintele rus vrea să spună că, atunci când un stat a acceptat să-şi asume nişte obligaţii, trebuie să le şi respecte”, a venit cu precizări purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei: „Există, bineînțeles, lucruri asupra cărora nu poți să intre în contradicţie cu președintele rus. Ucraina este într-adevăr o frumusețe, dar să afirmi 'a mea', aşa cum a făcut-o el, referindu-se la Ucraina, este un pic prea mult”.

În timp ce militarii americani vin în România și Polonia, trupele britanice iau parte la exerciții militare în Estonia, desfășurate în cadrul NATO.

Kusti Salm, Secretar al Ministerului Estonian al Apărării: „Putem confirma că sunt deja 15.000 de trupe ruse în Belarus. Sunt speculații și anticipări că vor fi în curând 30.000. Atunci ar fi nevoie de o schimbare dramatică de forțe și pe flancul NATO”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult