Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia îi acuză pe americani că susţin kurzii împotriva Turciei. Reacţia SUA

Tensiunile cresc în Siria, unde Kremlinul încearcă să joace rolul de arbitru între americani, turci şi forţele locale.

Statele Unite au înfiinţat aproximativ 20 de baze militare în teritoriile controlate de kurzi în Siria, a declarat joi într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, Aleksandr Venediktov, consilierul pentru securitatea internaţională al secretarului Consiliului Securităţii Rusiei, organism consultativ pe lângă preşedinţia rusă, relatează Reuters.

Washingtonul furnizează, de asemenea, kurzilor arme de ultima oră, susţine Aleksandr Venediktov, în acelaşi interviu.

Livrările de arme moderne şi încurajarea sentimentelor separatiste în mediile kurde au provocat practic declanşarea ofensivei militare a Turciei în provincia Afrin din nordul Siriei, susţine acelaşi responsabil rus, care declară că amestecul extern în criza siriană împiedică revenirea la pace în această ţară.

Declaraţiile sale intervin după ce generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), a acuzat marţi Moscova că încearcă să contracareze influenţa Statelor Unite în Siria. "Moscova joacă în acelaşi timp rolul de piroman şi pe cel de pompier, amplificând conflictul între regimul sirian, YPG (miliţia kurdă aliată a SUA) şi Turcia, şi afirmând apoi că joacă un rol de arbitru pentru a soluţiona conflictul", a afirmat generalul Joseph Votel în timpul unei audieri în Congres. El a subliniat că Rusia are un rol "extrem de destabilizator" în Siria, potrivit AFP.

Citește și
soldati rusi in siria
Mercenarii ruși care i-au atacat pe americani în Siria. Primesc 5000 de $/lună

Şi Turcia i-a acuzat recent pe americani că ar înarma forţele kurde. Consiliul Naţional de Securitate al Turciei a declarat în ianuarie că Ankara va răspunde imediat oricărei ameninţări din vestul Siriei şi nu va permite formarea unei “armate teroriste” la frontieră. După o şedinţă a guvernului, vicepremierul Bekir Bozdag a lansat un avertisment similar, în replică la anunţul coaliţiei conduse de Statele Unite în Siria privind intenţia de a înfiinţa o armată cu un efectiv de 30.000 de combatanţi, în colaborare cu Forţele Democratice Siriene (SDF), controlate de kurzi.

Ulterior, Departamentul Apărării Statelor Unite a dat asigurări că nu intenţionează să creeze în Siria o nouă armată sau trupe convenţionale de grăniceri, ci doar pregătesc „forţe locale de securitate în Siria”, pentru ca ca ISIS să nu se poată ridica din nou în zonele eliberate şi neguvernate”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult