Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia susține că exploziile pagerelor Hezbollah au fost provocate pentru a ”declanșa un război major”

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat miercuri că atacul asupra membrilor Hezbollah din Liban cu ajutorul unor pagere explozive a fost produs cu scopul să "provoace un război major în Orientul Mijlociu."

Pagerele au explodat simultan marți în Liban, omorând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3.000, potrivit autorităților libaneze, inclusiv trimisul Iranului la Beirut.

Hezbollah, gruparea militantă și partid politic libanez, a acuzat Israelul de responsabilitate:

"Considerăm că ceea ce s-a întâmplat este încă un act de război hibrid împotriva Libanului, care a afectat mii de oameni nevinovați. Se pare că organizatorii acestui atac de înaltă tehnologie au căutat în mod deliberat să provoace o confruntare armată pe scară largă, pentru a provoca un război major în Orientul Mijlociu", a scris Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, într-un comunicat citat de POLITICO.

Miercuri, compania producătoare a pagerelor, Gold Apollo din Taiwan, a declarat că pagerele explozive au fost de fapt fabricate în Ungaria.

Citește și
pager explodat
Cum au ajuns membrii Hezbollah să folosească pagere. Dispozitivele ar fi fost implantate cu explozibili

Moscova a afirmat că specialiștii ruși vor investiga cauzele incidentului, pentru a se proteja împotriva unor atacuri similare.

"Trebuie efectuată o investigație absolut completă a acestui incident. Trebuie stabilite cauzele incidentului, circumstanțele", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unui briefing de presă.

"După aceea, desigur, acest lucru ar trebui să devină obiectul de studiu al specialiștilor pentru a lua măsuri de eliminare a unor astfel de riscuri în țara noastră și în alte locuri", a adăugat el.

Rusia: ”Condamnăm cu fermitate atacul fără precedent împotriva Libanului prieten”

Rusia a condamnat cu fermitate exploziile simultane a mii de pagere folosite de Hezbollah, produse marţi în Liban, şi a invitat la reţinere pentru ca regiunea să nu fie destabilizate şi mai mult, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Condamnăm cu fermitate atacul fără precedent împotriva Libanului prieten şi a cetăţenilor săi, care constituie o încălcare flagrantă a suveranităţii sale", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat a doua zi după acest atac soldat cu cel puţin nouă morţi şi aproape 2.800 de răniţi.

"Considerăm ceea ce s-a întâmplat ca pe un nou act de război hibrid împotriva Libanului", a continuat Maria Zaharova.

Ea a dat asigurări că "autorii acestui atac (...) urmăreau, se pare, în mod deliberat să promoveze o confruntare armată pe scară largă pentru pentru a provoca un război major în Orientul Mijlociu".

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a denunţat, de asemenea,"acţiuni iresponsabile" cu "consecinţe extrem de periculoase" într-un context de "tensiuni în creştere" între Israel şi Liban, pe fondul războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult