Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia are peste 6.000 de focoase nucleare. Care este nivelul de alertă al Pentagonului după anunțul lui Putin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Discursul ținut de liderul de la Kremlin a îngrijorat şi oamenii de rând, şi asta pentru că vorbim de cele mai distrugătoare arme de pe Pământ.  

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Totuşi, la ce să ne așteptăm după ce Vladimir Putin a ridicat gradul de alertă a forțelor nucleare ne spune Cătălin Radu Tănase.

Faptul că Rusia a ridicat la un nivel superior nivelul de alarmare a forțelor nucleare ale Rusiei nu înseamnă că președintele Vladimir Putin va apăsa pe butonul nuclear și va lansa rachetele asupra unui eventual inamic.

Nu. Și totuși, și totuși, a fost de ajuns acest discurs ținut la Kremlin pentru ca celelalte mari puteri de peste ocean și din Europa să spună că discursul lui Putin este pur și simplu inadmisibil, iar ca Națiunile Unite să precizeze că un eventual conflict nuclear este de neconceput pe planetă în acest moment.

Citește și
Oleksi Reznikov
Ministrul ucrainean al Apărării: 96 de ore de rezistenţă. Patru zile de curaj, dăruire şi credinţă. Ucraina va câştiga!

Pe de altă parte, este firesc că ceea ce a declarat Putin, faptul că a ridicat nivelul de alarmare a forțelor nucleare, să îngrijoreze oamenii obișnuiți pentru că, totuși, vorbim de cele mai distrugătoare arme create vreodată pe Pământ.

Să nu uităm un lucru extrem de important. Federația Rusă este prima putere mondială a lumii în acest moment, cu peste 6.000 de focoase nucleare. Iar dacă o să întrebați unde sunt localizate armele nucleare ale Rusiei, răspunsul este simplu. Peste tot.

Rusia este principala putere nucleară a lumii

În primul rând, de la vestul către estul Federației Ruse, aici la mijlocul țării avem o centură de unități militare, toate dotate cu arme nucleare. Fie că vorbim de aerodromuri unde sunt avioane purtătoare de rachete sau de bombe nucleare, fie că vorbim de silozuri sub pământ în care se află aceste arme distrugătoare, fie că vorbim de platforme mobile care sunt plasate chiar hăt, încolo în est, către Siberia.

Și să nu uităm un lucru foarte important. Vorbim pe de altă parte de flota de nord a Federației Ruse, să nu uităm de flota Pacificului de Nord și încolo dacă ne ducem pe diagonală către Marea Bering găsim imediat Alaska, Canada, SUA și nu în ultimul rând nu se știe ce fel de arme, dacă nu cumva și nucleare, a adus Vladimir Putin în această enclavă lângă țările baltice. Și la fel în Crimeea anexată în urmă cu nu mai puțin de opt ani de zile.

Spuneam că Rusia este principala putere militară nucleară a lumii și o să vă arăt imediat de ce dispune. Fiecare putere militară mare, și nu mă refer aici la Coreea de Nord sau alte puteri nucleare mici, are la dispoziție așa numita triadă nucleară.

Pentagon are un nivel de alertă nucleară de 3, pe o scară de la 1 la 5

Adică, are la dispoziție posibilitatea de a lansa rachete nucleare de pe mare, de pe uscat și din aer, pentru că vorbim ori de silozuri, ori că vorbim de rachete hipersonice cu rachete nucleare și știm că acest gen de rachete hipersonice, nu știm dacă au sau nu focos nuclear sau se află în zone apropriate de noi.

Există variantă marină - cu submarine - există avioanele de care vorbeam sau bombele gravitaționale nucleare.

Pe de altă parte, dacă stăm să analizăm la rece ce s-a întâmplat, au și americanii un sistem de alarmare nucleară similar, cam în toate țările.

Apropo, ce urmăriți aici este exercițiul comun Rusia-Belarus din urmă cu o săptămână, unde Vladimir Putin a supervizat personal lansarea unor rachete intercontinentale balistice fără focoase nucleare, pentru că era vorba de un simplu exercițiu.

Reîntorcându-ne la ce povesteam, la acest nivel de alarmare, ei bine ce a făcut Vladimir Putin în limbaj american al Pentagonului s-ar traduce prin DefCon 3 pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este calm, absolut plat, și 1 ar însemna deja că există un război nuclear în desfășurare sau iminent, dar nu este vorba de așa ceva.

Rază de speranță: încep negocieri de pace

Și pentru că vorbim de Ucraina și de zilele de conflict care au trecut, de război, o să trecem imediat la harta acestei țări și la zonele de conflict de acolo și să spunem că există o rază de speranță. De ce?

Pentru că luni încep la granița Ucrainei cu Belarusul, un pic mai sus de Cernobîl, chiar acolo, negocieri așa zis de pace care se încearcă prin oprirea războiului, a invaziei Rusiei către Ucraina.

Pe de altă parte, cele două țări au trimis acolo la graniță eșaloanele 2 și 3 ale ministerelor. Nu vor fi discuții la cel mai înalt nivel, dar pe de altă parte stau să mă gândesc la ceea ce spunea Departamentul de Stat american care zicea că nu are cum să fie negocieri cu adevărat importante și relevante pentru că nu poți să negociezi cu pistolul la tâmplă pe de o parte, iar pe de altă parte cum să te așezi la masa negocierilor în momentul în care Rusia a anunțat că deși cele două trupe - rusă și ucraineană - se întâlnesc mai sus de Cernobîl la granița Ucrainei cu Belarusul atacurile vor continua.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult