Rusia anunță o nouă alianță. Invitația lansată de Putin la nivel mondial: „Este o cursă globală”
Rusia va coopera cu partenerii din BRICS şi cu alte ţări pentru dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (AI), cu obiectivul de a elimina prin concurenţă dominaţia Statelor Unite într-una dintre cele mai promiţătoare şi cruciale tehnologii ale secolului al XXI-lea, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin la o conferinţă pe această temă la Moscova, relatează Reuters.
"Rusia trebuie să participe în condiţii egale la cursa globală de creare a unei Inteligenţe Artificiale puternice. Este vorba chiar despre soluţiile avansate la care lucrează cercetătorii ruşi", a spus Putin. "Invităm cercetători din întreaga lume să se alăture colaborării", a adăugat el.
În urma sancţiunilor occidentale menite să restricţioneze accesul Rusiei la tehnologiile de care aceasta are nevoie în războiul din Ucraina, marii producători mondiali de semiconductori şi-au oprit exporturile către Rusia, ceea ce a limitat ambiţiile acesteia în domeniul AI.
Dezvoltarea acestui domeniu în Rusia este susţinută financiar în special de banca Sberbank, care a anunţat miercuri că asociaţii naţionale de AI din ţările grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, şi Africa de Sud), dar şi din Serbia, Indonezia şi alte ţări s-au alăturat "Reţelei Alianţei AI", potrivit Agerpres.
Strategia Moscovei la capitolul AIAceastă reţea, explică Sberbank, va facilita cercetarea comună în domeniul tehnologiei şi reglementării AI şi va oferi oportunităţi de comercializare a produselor AI pe pieţele ţărilor membre.
SUA şi China sunt în prezent cele mai avansate în sectorul AI, pe care preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a angajat să-l trateze cu o atenţie specială astfel încât SUA să rămână prima putere tehnologică a lumii. Deşi Rusia este rămasă în urmă la acest capitol, mişcarea lui Putin de a se alia cu China ar putea schimba dinamica în competiţia AI.
Rusia este totuşi una dintre cele 10 ţări, alături de SUA, China, Marea Britanie şi Israel, care îşi dezvoltă propriile modele generative de AI, ceea ce îi oferă potenţialul de a deveni un jucător mult mai important, explică compania de consultanţa Yakov&Partners, condusă de foşti angajaţi McKinsey din Moscova.
O estimare a guvernului rus arată că utilizarea tehnologiilor AI în toate sectoarele va adăuga circa 109 miliarde de dolari la PIB-ul Rusiei în anul 2030, faţă de câştigul de 1,9 miliarde de dolari obţinut astfel în 2023.
Strategia Moscovei la capitolul AI mai menţionează că 80% dintre toţi lucrătorii ar trebui să dobândească abilităţi pentru folosirea Inteligenţei Artificiale până în 2030, comparativ cu 5% dintre ei în 2023, în timp ce investiţiile în AI ar trebui să crească de şapte ori, până la 850 de miliarde de ruble.
Sberbank, care a dezvoltat un model generativ de AI numit GigaChat, şi compania Yandex, cu modelul său YandexGPT, domină piaţa internă de AI în Rusia, ţară ce ocupă în prezent locul 31 dintr-un clasament cu 83 de ţări în implementarea AI, conform Global AI Index, ceea ce o situează cu mult în urma nu numai a Statelor Unite şi Chinei, ci şi a Braziliei şi Indiei, ţări partenere în grupul BRICS.