Rusia anunță când vor ajunge trupele franceze în Ucraina. Data estimată de Moscova
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că trupele franceze ar putea fi pregătite pentru desfășurarea în Ucraina în aprilie.
"Apar noi informații despre faptul că Parisul pregătește un contingent militar care să fie trimis în Ucraina. În acest scop, la începutul lunii martie, comandamentul Legiunii Străine franceze a aprobat formarea unui batalion-grup tactic de aproximativ 1.500 de persoane", a declarat Zaharova, adăugând că se așteaptă ca acest grup să fie adus la capacitate maximă de luptă în aprilie pentru a fi pregătit să intervină în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Dacă acționează unilateral, NATO nu devine parte a conflictului”Anterior, președintele francez Emmanuel Macron (foto, centru) a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă în viitor, subliniind că "toate opțiunile" pentru a ajuta Kievul "sunt posibile", informează agenția de presă Baha.
La scurt timp după această declarație, liderii NATO au răbufnit la adresa lui Macron și au subliniat că acest scenariu nu va fi posibil.
Mai mult, desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict.
„Dacă statul membru al NATO acţionează unilateral (adică nu în interiorul cadrului unei operaţiuni NATO decise anterior sau în afara structurilor de comandă ale NATO), atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părţi la conflict'', susţin experţii parlamentari germani într-un raport consultat de DPA şi care urmează să fie publicat.
„Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic'', au mai scris experţii parlamentari germani în raport.
„Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU şi astfel ar fi permis, potrivit dreptului internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un 'atac armat' (contrar dreptului internaţional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianţă'', arată raportul citat.