Rusia, acuzată că a organizat atacuri cibernetice în Olanda și Marea Britanie, SUA şi Canada
Your browser doesn't support HTML5 video.
Olanda și Marea Britanie, apoi Statele Unite şi Canada au anunţat că au fost ţintele unor atacuri cibernetice, în care au fost implicaţi spioni ai Rusiei. Olanda a expulzat patru cetăţeni ruşi, iar Departamentul de Stat american a inculpat alţi şapte.
Secretarul General al NATO a transmis un avertisment fără echivoc Moscovei. Totul după ce a ieşit la iveală faptul că spionii ruşi au fost implicaţi în atacuri cibernetice de amploare în Marea Britanie, Olanda, Statele Unite, Canada şi Australia.
Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO: "Rusia trebuie să pună capăt comportamentului iresponsabil, inclusiv folosirii forţei împotriva vecinilor săi, tentativelor de amestec în procesele electorale şi campaniilor masive de dezinformare. Drept răspuns, NATO va continua să-şi sporească măsurile de apărare şi de descurajare din domeniul cibernetic."
Olanda a anunţat că a expulzat patru cetăţeni ruşi - agenţi din cadrul serviciilor de informaţii militare din Rusia. Aceştia sunt suspectaţi că au încercat să pirateze reţeaua de computere a Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice.
Peter Wilson, ambasador britanic în Olanda: "Tentativa de piratare a rețelei a avut loc în aprilie, când Agenția ONU pentru combaterea armelor chimice efectua o anchetă pentru a verifica, în mod independent, concluziile anchetei din Marea Britanie privind folosirea unei toxine, considerată armă chimică, pentru otrăvitrea celor doi Skripal, în Salisbury."
Pe de altă parte, ambasadorul britanic în Olanda a declarat că agenţii ruşi ar fi încercat, de asemenea, să perturbe ancheta privind avionul doborât de o rachetă deasupra zonei controlată de separatiştii pro-rusi, în estul Ucrainei. Alte ţinte au fost o companie nucleară americană şi Agenţia Mondială Anti-Doping cu sediul la Montreal.
Anthony Glees, analist: "Din câte ne dăm seama, ce au făcut spionii ruşi la Salisbury în martie e parte a unui plan mult mai mare al Federaţiei Ruse de a speria NATO, pentru ca organizaţia să nu-i mai apere pe membrii noi. Mă refer aici la Ţările Baltice şi de statele din jurul Ucrainei."
Moscova a respins acuzaţiile spunând că este victima unei noi "campanii de propagandă" şi că Occidentul consideră că fiecare cetăţean rus cu telefon mobil este un spion.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!