Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia acuză Ucraina că a bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat, sâmbătă, forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie.

Reuters, citată de News.ro, precizează că această informaţie nu a putut fi verificată şi că autorităţile ucrainene încă nu au răspuns acuzaţiilor.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de bombardarea zonei centralei nucleare.

Altfel, activitatea centralei nucleare Zaporojie a fost reluată parțial, după ce joi a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.

Cu toate astea, există în continuare temeri privind o scurgere de radiații. Potrivit Associated Press, în zonă au început să fie distribuie tablete de iod.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor vizita centrala de la Zaporojie săptămâna viitoare, relatează publicația The Wall Street Journal.

Citește și
zaporojie, zelenski
Război în Ucraina, ziua 185. Zelenski transmite că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne riscantă

Vineri, centrala, cea mai mare din Europa, a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei după ce fusese oprită temporar de ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vreau să subliniez faptul că la Zaporojie situația rămâne precară și periculoasă. Orice acțiune a Rusiei care ar putea declanșa oprirea reactoarelor va pune din nou centrala la un pas de dezastru”.

Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică, răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani. Cel mai mare risc pentru reactoare e scăderea aprovizionării cu apă. Este prima oară când un obiectiv nuclear a ajuns pe linia frontului într-un conflict major.

Experții atrag, totuși, atenția asupra unor diferențe notabile față de accidentul din 1986.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult