Rusia a încălcat grav dreptul internaţional şi dreptul umanitar în Ucraina (raport ODIHR)
Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 148
Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea unui teatru din Mariupol, la jumătatea lunii martie, şi a gării centrale din Kramatorsk, la începutul lui aprilie, în ambele cazuri, despre care ODIHR (Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului, agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia) afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.
Potrivit raportului ODIHR, ce are 53 de pagini, un fapt foarte îngrijorător este asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.
Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar - distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat.
Citește și: Recensământul a fost din nou prelungit, până la 31 iulie, în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat
Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.
De asemenea, armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.
Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia , războiul din Ucraina , raport , odihr
Dată publicare: 21-07-2022 08:57