Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rubla s-a prăbușit în Rusia. Oamenii stau la coadă la bancomate după ce au fost anunțate sancțiuni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Între timp, în Rusia oamenii stau la coadă la bancomate, speriați de efectele pe care le vor avea sancțiunile statelor occidentale.

Nu știu ce se va întâmpla cu sistemul bancar, vor bani lichizi, iar foarte mulți cumpără valută. Din această cauză rubla s-a prăbușit luni dimineață și a înregistrat o scădere de 30 de procente. Banca Națională a Rusiei a dublat dobânzile, în încercarea de a mai liniști economia.

În Rusia sunt cozi uriașe la bancomate. Încă din weekend oamenii încearcă să scoată valută. Se tem că sistemul bancar va fi afectat, iar mulți încearcă să își retragă cât mai repede economiile. Astfel, rubla pierde teren în fața dolarului, cu mare viteză.

Într-o singură zi rubla s-a prăbușit și a scăzut cu 30% față de dolarul american. De la aproximativ 83 de dolari, cât era săptămâna trecută, a ajuns luni dimineață la un record, aproape de 120 dolari.

Pentru a mai atenua efectele, Banca Națională a Rusiei a crescut dobânzile. Peste noapte, dobânda de referință a fost majorată de la 9,5% la 20%. Pe de-o parte, rușii sunt încurajați să își țină banii în bănci, pentru că a crescut dobânda la depozite, însă în același timp cresc și dobânzile la credite, deci oamenii vor avea rate mai mari.

Citește și
Cod Rutier, politist
Au intrat în vigoare noile modificări ale Codului Rutier. Ce prevăd acestea

Puternic lovită în aceste zile, în scădere cu până la 30% faţă de joi, bursa de la Moscova anunța dimineață că sa se va deschide cu 3 ore întârziere. A rămas însă închisă toată ziua.

Boris, cetățean: ”Am pierdut aproximativ o treime din bani, pentru că sunt implicat pe bursă. Nervii mei au ajuns la limită. Ce pot să spun? Totul este foarte grav și nu-mi pot imagina ce urmează.”

Ivan, manager de vânzări: ”Sancțiunile vor afecta oamenii normali, cetățenii de rând. Din păcate, nu este nicio lumină la capătul tunelului.”

Banca Centrală a Rusiei încearcă să își calmeze cetățenii și spune că are resurse pentru a menține stabilitatea financiară.

Robert, analist: ”Rusia rămâne încet-încet fără bani și din acest motiv Banca Centrală încearcă să țină capital în Rusia prin creșterea dramatică a dobânzilor. Însă șansele pentru asta sunt puține, pentru că Rusia este paria piețelor financiare. Nimeni nu vrea să își țină banii aici.”

Panica și incertitudinea se văd și pe piețele financiare din lume. Volatile în aceste zile sunt mai ales prețurile la gaz și petrol.

Prețul gazului a crescut și cu 30-40%. Ziua a început cu un preț aproape de 120 de euro pe mwh, în condițiile în care săptămâna trecută era în jur de 80 de euro.

Prețul petrolului la fel, volatil în această perioadă, rămâne destul de sus, la un nivel aproapiat de 100 de dolari pe baril.

Și bursele europene au reacționat imediat și au închis ziua pe roșu. Sunt scăderi de câteva procente la Londra, Frankfurt și Paris. A fost afectată și bursa de la București.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult