Reuniunea Consiliului European, Bruxelles, 1-2 octombrie. Belarus, Navalnîi și Covid-19, pe agendă
Vor fi discutate și piaţa unică, politica industrială şi transformarea digitală, conform unui comunicat emis de Consiliul European.
De asemenea, și președintele Klaus Iohannis va fi prezent la reuniunea de la Bruxelles.
Situația din estul Mării Mediterane, pe agenda Consiliului EuropeanÎn privinţa relaţiilor externe, Consiliul European va purta o discuţie strategică cu privire la Turcia. În timpul videoconferinţei liderilor UE din 19 august 2020, unele state membre au adus în discuţie situaţia din estul Mării Mediterane şi relaţiile cu Turcia.
Liderii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în creştere şi au subliniat nevoia urgentă de dezamorsare. Membrii Consiliului European şi-au exprimat, totodată, solidaritatea deplină cu Grecia şi Cipru şi au reamintit şi reafirmat concluzii anterioare referitoare la activităţile de foraj ilegale.
UE nu recunoaște rezultatul alegerilor din BelarusCu privire la alegerile din Belarus din 9 august, UE a afirmat, la videoconferinţa din 19 august, că nu recunoaşte rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus, având în vedere că alegerile din această ţară nu au fost nici libere, nici corecte.
Relația dintre UE și China, pe ordinea de ziÎn urma summitului UE-China din 22 iunie 2020 şi a întâlnirii cu preşedintele Xi din 14 septembrie 2020, ambele desfăşurate prin videoconferinţă, Consiliul European din 1-2 octombrie va discuta la reuniune şi despre relaţiile dintre UE şi China.
Cu privire la piaţa unică, Consiliul European va examina modalităţi de aprofundare şi consolidare a pieţei unice, dezvoltând o politică industrială mai ambiţioasă şi insistând mai departe pe transformarea digitală.
În acest sens, liderii UE se vor axa pe revenirea la o piaţă unică pe deplin funcţională cât mai curând posibil, pe creşterea competitivităţii industriilor UE la nivel mondial şi pe accelerarea tranziţiei digitale.
Pachet de redresare în urma pandemiei de Covid-19Consiliul European a convenit încă din iulie 2020 asupra unui pachet de redresare fără precedent, pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiilor şi societăţilor din statele membre ale UE.
Cei doi piloni ai unei astfel de redresări sunt tranziţia verde şi transformarea digitală. Acestea, împreună cu o piaţă unică puternică, vor favoriza noi forme de creştere economică şi vor consolida rezilienţa UE, scrie site-ul Consiliului European.
Ultima întrunire a Consiliului European a avut loc în data de 19 augustCea mai recentă întrunire a Consiliului European a avut loc la 19 august, în sistem videoconferinţă. Principalul subiect de discuţie a fost reprezentat de alegerile din Belarus din 9 august 2020, liderii UE condamnând violenţele îndreptate împotriva protestatarilor paşnici şi aşteptându-se să aibă loc o anchetă completă şi transparentă a tuturor acuzaţiilor de abuzuri. S-a mai afirmat, în cadrul reuniunii, faptul că UE va impune în curând sancţiuni împotriva unui număr substanţial de persoane responsabile de violenţe, de represiune şi de fraudă electorală.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis , bruxelles , consiliul european
Dată publicare: 01-10-2020 11:25