Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O reţea de spionaj a fost destructurată în Republica Moldova de Serviciul de informații

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova (SIS), Alexandru Musteaţa, a anunţat luni, într-un briefing de presă, la Chişinău, destructurarea unei reţele de spionaj care acţiona în detrimentul Republicii Moldova.

Serviciul de Informaţii şi Securitate, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au trimis în instanţa de judecată un dosar penal pentru trădare de patrie şi spionaj vizând doi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), conform Agerpres.

Potrivit şefului SIS, începând cu anul 2020, doi cetăţeni ruşi, Iurii G. şi Vadim I., au fost implicaţi în organizarea unor activităţi duşmănoase împotriva securităţii R.Moldova şi a cetăţenilor săi. Ce doi, sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni ai R.Moldova, astfel construind o reţea de agentură.

Și Polonia a anunţat că a reţinut un nou spion rus

Polonia a reţinut un nou membru al unei reţele ruse de spionaj, ridicând la 15 numărul total al persoanelor arestate într-o anchetă, a declarat luni ministrul de interne, Mariusz Kaminski, potrivit Reuters.

Un hub pentru livrările militare occidentale către Ucraina, Polonia spune că a devenit o ţintă majoră a spionilor ruşi şi acuză Moscova că încearcă să o destabilizeze.

"Agenţia de Securitate Internă a reţinut un alt membru al reţelei de spionaj care lucra pentru serviciile secrete ruse", a precizat Mariusz Kaminski într-o postare pe Twitter.

"Suspectul supraveghea instalaţiile militare şi porturile maritime. A fost plătit sistematic de ruşi", se mai arată în text.

Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

În iunie, Polonia a reţinut un jucător profesionist rus de hochei pe gheaţă, acuzat de spionaj.

În martie, Polonia a anunţat că a destructurat o reţea rusă de spionaj şi a reţinut nouă persoane despre care a spus că pregăteau acte de sabotaj şi monitorizau rute feroviare spre Ucraina.

O lună mai târziu, Varşovia a informat că introduce o zonă de excludere de 200 de metri în jurul terminalului de gaz natural lichefiat Swinoujscie, invocând îngrijorări legate de spionaj rusesc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult