Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reportaj BBC: Soldații și civilii din tranșeele din estul Ucrainei așteaptă următoarea mișcare a Rusiei. „Faceți pace!”

Liniile frontului din estul Ucrainei sunt încărcate de zăpadă, iar armele grele sunt în mare parte tăcute. Însă, lunetiștii sunt ascunși în pustiul alb de iarnă.

Trupele ucrainene care uită să stea jos în tranșeele asemănătoare cu cele din Primul Razboi Mondial riscă să primească un glonț în cap, scrie BBC într-un reportaj făcut pe frontul din estul Ucrainei.

O invazie rusă la scară largă a Ucrainei

 

Conflictul de aici a fost înghețat din 2014, când separatiștii, susținuți de Moscova, au ocupat părți din regiunea Donbas. Cel puțin 13.000 de oameni au fost uciși, atât combatanți, cât și civili. Acum, liderii occidentali avertizează cu privire la ceva mult mai rău - o invazie rusă la scară largă a Ucrainei. Dacă va veni, frontul de est ar reprezenta prima linie a conflictului, rebelii pro-ruși de aici deschizând drumul.

Maria încercă să nu se streseze

Maria, un soldat ucrainean în vârstă de 26 de ani, vorbăreață și firavă, stă în tranșee, înarmată cu un Kalashnikov și cu o manichiură perfectă. Face parte din brigada 56 de infanterie a Ucrainei. 

Citește și
parasutisti, rusia
SUA vor să aprobe "mama tuturor sancțiunilor" împotriva Rusiei. Ucrainean: ”Închidem ferestrele, să nu ia blocul la țintă”

„Încerc să evit politica și să nu mă uit la televizor, încerc să nu fiu prea îngrijorată”, a spus Maria. „Dar suntem pregătiți. Ne-am antrenat foarte mult. Înțeleg că nu va fi ca un exercițiu de antrenament, va fi greu pentru toată lumea. Dar moralul nostru este ridicat și ne menținem poziția."

Maria are o mulțime de frați. Doi au servit în garda națională a Ucrainei. Fratele ei cel mic se va îndrepta în curând spre prima linie a frontului, ca tanchist. Părinții ei, pensionari, au grijă de fiul ei de patru ani.

„A fost foarte greu să-l părăsesc”, a spus ea. „Dar de când aveam șase ani, visul meu a fost să mă înrolez în armată. Nu credeam că voi ajunge în prima linie, dar nu regret că sunt aici". În apropiere, unul dintre frații ei de arme a tăiat lemne cu un topor. Frigul este o amenințare constantă, ca separatiștii la aproximativ un kilometru distanță.

Maria a mers printr-un labirint de tuneluri până la casa ei de pe front, o dană sub pământ. Pe pereții de noroi erau lipite desene pentru copii viu colorate. „Acestea vin de la școli diferite, drept mulțumire”, a spus ea. „Ajută să ne ridicăm moralul”.

Războiul Mariei se referă la viitorul patriei sale, dar poate fi mult mai mult în joc decât soarta Ucrainei

Rusia trasează linii de luptă într-un nou război rece. În discuție acum este forma viitoare a NATO și ordinea de securitate stabilită în Europa.

Președintele american Joe Biden a avertizat despre o „posibilitate distinctă” ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie și, prin aceasta, să „schimbe lumea”. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a invocat ororile Ceceniei și Bosniei. Însă preocuparea internațională în creștere este în contradicție cu ceea ce auziți de la unii ucraineni.

„Nu cred că vor veni rușii”, a spus o asistentă socială din est, care nu a vrut să-i folosim numele. „Îmi cred ochilor și urechilor mele. De fapt, aici este mai liniștit acum decât luna trecută. Acesta este doar un război informațional." Acest refren „nimic de văzut aici” este repetat în mod regulat de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Dar unii de aici se tem. „De fiecare dată când aud un zgomot inima îmi bate cu putere”, a spus Ludmilla Momot, o străbunică în vârstă de 64 de ani. Momot știe prea bine ce pot face Moscova și aliații săi. Casa ei de 30 de ani, din satul Nevilske, a fost distrusă în noiembrie anul trecut de bombardamentele separatiste. S-a întors la Nevilske, acum un oraș fantomă, pentru a ne arăta epava.

„Aceasta este o rană care va dura pentru tot restul vieții mele”, a spus ea printre lacrimi, aruncând o privire spre gaura căscată unde a fost ușa ei de la intrare. „A trebuit să mă târăsc peste dărâmături în cămașa mea de noapte. Aveam picioarele sângerânde. Este al optulea an de război, cât poate dura suferința noastră?"

„Faceți pace”

Reporterii BBC au întrebat-o pe femeia de serviciu pensionară dacă ar vrea să-i spună ceva președintelui Putin. „Faceți pace”, a spus ea. „Ajungeți la o înțelegere. Sunteți cu toții adulți, oameni educați. Faceți pace pentru ca oamenii să trăiască liber, fără lacrimi și suferință."

În versiunea modernă a războiului și păcii, jocul final al liderului rus rămâne neclar. A adunat în jur de 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a forța concesii de la NATO.

Un scenariu posibil este o incursiune limitată, cu forțe trimise doar în estul Ucrainei. 

Trupele ucrainene insistă că, dacă vor veni rușii, nu va fi la fel de ușor ca anexarea peninsulei Crimeea în 2014. „Suntem mai bine pregătiți de data aceasta”, a spus Alyona, un soldat staționat în Est. „Mă îndoiesc că rușii vor invada. Vor să creeze panică și să o folosească ca pârghie", a spus ea.

Chiar dacă nu există o invazie la sol, iar Moscova insistă că nu va exista, pagubele au fost deja făcute. Corul internațional de îngrijorare cu privire la o posibilă invazie destabilizază această vastă națiune cu aspect occidental.

Președintele Putin a obținut deja o victorie, fără să tragă niciun foc, slăbind statul vecin pe care îl râvește și forțând comunitatea internațională să-și așterne fiecare cuvânt.

Dar mulți lideri occidentali se tem că nu va fi mulțumit doar cu atât.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult