Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.

Potrivit celor care au numărat voturile, cei mai mulți dintre votanți au cerut alipirea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk la Federația Rusă.

Referendumurile sunt ilegale potrivit dreptului internațional. Statele Unite și alte țări NATO au precizat deja că anexarea a 15% din teritoriul Ucrainei nu va fi recunoscută și va duce la noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat

După cinci zilei, centrele de votare s-au închis, marți, în cele patru regiuni ocupate din estul Ucrainei: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Rezultatele referendumului de anexare a regiunilor la Federația Rusă nu au dat emoții nimănui.

Natalya Garkushina, membru al comisiei electorale al Republicii Populare Donețk: „Totul a mers foarte bine, cu entuziasm. Oamenii au venit la vot pentru că așteptau acest moment de 30 de ani, iar prezența a fost foarte mare. Au fost mulți oameni pe care i-am pus pe listele suplimentare".

Citește și
steag rusia
Țara care ar putea organiza un referendum pentru ca oamenii să decidă dacă vor să intre sau nu în război cu Rusia
Rezultatele voturilor

Potrivit rezultatelor date publicității de autoritățile din regiunile ocupate, referendumul a fost un succes uriaș. În Donețk 99%, în Luhansk, 98%, în Herson 87% și în Zaporojie 93% dintre votanți ar fi cerut anexarea la Rusia.

Albina Belenkaya, președintele comisiei electorale (numit de Rusia): „Oamenii au așteptat cu lacrimi în ochi și bucurie acest moment când Rusia ne primește la ea”.

Agențiile ruse de știri au anunțat că parlamentul de la Moscova ar putea aproba anexarea celor patru teritorii din estul Ucrainei săptămâna viitoare. Președintele Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului, declară că senatorii sunt gata să discute proiectele de lege pe 4 octombrie. E de presupus că procedura se va desfășura cu rapiditate, înainte ca documentele să ajungă la Putin pentru promulgare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Desigur, pe fondul operațiunii militare speciale și al referendumurilor din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se desfășoară referendumurile este în gândurile noastre și în centrul atenției pentru întreaga noastră societate, pentru țara noastră. Acest lucru este firesc, deoarece este legat de evenimente dramatice".

Urne mobile transportate de militari înarmați

În cele cinci zile de vot, localnicii din Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk au fost întrebați dacă vor să se alăture Rusiei. În primele zile, votarea a avut loc la domiciliu, unde urnele mobile au ajuns însoțite de militari înarmați.

Nadezhda, cetățean din Luhansk: „Am votat ca să ne alăturăm Rusiei pentru că acum este singura opțiune pentru noi ca să supraviețuim în această situație și să găsim un sprijin în Rusia".

Yuri Telekanov, cetățean din Luhansk: „Vreau pace. Nu vreau să pierd și mai mulți prieteni decât am pierdut deja până acum. Aceste pierderi nu mai pot fi recuperate. Vreau să se termine de ambele părți. Moartea oamenilor e ceva rău".

Zelenski acuză Rusia că a organizat un simulacru de referendum

În plenul Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean Zelenski a acuzat Rusia că a organizat un simulacru de referendum și că oamenii au votat anexarea sub amenințarea armelor.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Asta e cea mai brutală violare a Cartei ONU. Este o încercare de a fura teritoriul altui stat. Este o încercare de a șterge normele legilor internaționale. E o tentativă foarte cinică de a forța populația masculină din regiunile ocupate ale Ucrainei să fie mobilizată în armata Rusiei”.

Potrivit ziarului financiar rusesc Vedomosti, care citează mai multe surse de la Kremlin, Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate. Favorit pentru conducerea acestui district este Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Bineînțeles, situația se va schimba radical din punct de vedere legal, din punct de vedere al legilor internaționale, cu toate consecințele pentru protejarea regiunilor respective și asigurarea securității lor".

Dacă Rusia absoarbe aceste regiuni, care reprezintă cam 15% din teritoriul Ucrainei, războiul ar putea trece la un nou și mult mai periculos nivel. Moscova deja pretinde că orice tentativă a Ucrainei de recucerire a acestor teritorii ar fi un atac direct la suveranitatea sa teritorială.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repetat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare „dacă este necesar" pentru a răspunde amenințărilor și a subliniat, într-o postare pe Telegram: „Cu siguranță nu este o cacealma".

„Cred că NATO nu va interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu", a mai scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult