The Guardian, despre referendumul din Macedonia: eșec UE și NATO, victorie Rusia
În plus, Macedonia riscă să intre şi într-o criză politică datorită unor posibile încercări ale prim-ministrul macedonean, Zoran Zaev, de a obţine în parlament redenumirea ţării, în ciuda rezultatului referendumului consultativ. Problema numelui Macedoniei fiind un subiect sensibil, mai ales în relațiile cu Grecia. De alfel, aceasta a blocat aderarea la NATO a Macedoniei, în 2008, tocmai datorită denumirii ţării.
În plus, The Guardian precizează că oficialii vestici au avertizat încă de dinainte de vot că Moscova ar încerca descurajarea prezenţei la vot pentru a-l invalida.
Timp de mai multe decenii, Grecia a criticat Macedonia pentru faptul că utilizează numele de "Macedonia" şi simboluri greceşti originare din perioada antică, precum imaginea lui Alexandru Macedon. Macedonia a fost acuzată inclusiv de faptul că ar emite pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti cu acelaşi nume.
Cu toate acestea, începând cu mijlocul anului 2017, cele două părţi au început o serie de negocieri pentru rezovlarea acestei dispute. Referendumul fiind rezultatul negocierilor purtate cu succes între prim-ministrul grec Alexis Tsipras şi omologul sau macedonean, Zoran Zaev - cu medierea ONU.
Tot în cadrul negocierilor au fost vehiculate şi denumiri precum "Macedonia de Sus", "Macedonia de Nord" sau "Makedonia" (denumirea în slavă).
La capătul referendumului de duminică, doar 36% din totalul populaţiei macedonene votase, adică puţin peste 600.000 de persoane. În condiţiile în care, pentru a fi valid, erau necesară o prezenţă de minimum 50%. Votul a fost, însă, consultativ.
Populaţia macedoneană a trebuit să opteze pentru păstrarea numelui actual (respectiv Fosta Republică iugoslavă a Macedoniei) sau pentru adoptarea denumirii de "Macedonia de Nord".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian
Etichete: NATO , grecia , uniunea europeana , referendum , federatia rusa , Constitutie , macedonia , biroul electoral central , referendum octombrie 2018
Dată publicare: 01-10-2018 17:07