Recruții americani din ISIS, desemnați să se ocupe de treburile casnice, precum gătitul și curățenia
Potrivit agenției Associated Press, citată de Newsweek, viața extremiștilor americani din rândul ISIS nu a fost una tocmai ușoară, fiind obligați să trăiască în condiții dure și să suporte comportamentul neprietenos al celorlalți luptători.
Astfel, americanii care au plecat pe fronturile din Siria și Irak, pentru a se alătura luptătorilor jihadiști, s-au găsit în imposibilitatea de a-și face prieteni. Mai mult de atât, lipsa de conexiuni i-a ținut departe de bătălii, arată un studiu realizat de Programul pentru studierea extremismului de la Universitatea George Washington.
„Pentru mulți dintre ei, viața pe teritoriul ocupat de jihadiști nu s-a ridicat la așteptările lor. Aceștia au fost nevoiți să trăiască în condiții mult mai dure decât cele despre care au citit pe Internet, iar promisiunile că își vor face prieteni s-au adeverit foarte rar”, arată studiul intitulat „Călătorii”.
În schimb, ei au descoperit că se confruntă cu ciocniri culturale.
„Viața în cadrul ISIS este definită de ciocniri culturale, conflicte și suspiciune în rândul recruților și al conducătorilor grupării. Mulți dintre americani nu aveau pic de experiență de luptă, astfel că au fost obligați să se ocupe de gătit, de curățenie și de îngrijirea celor bolnavi sau răniți”, se mai precizează în studiu.
Cercetătorii de la Universitatea George Washington au analizat cazurile a 64 dintre cei 300 de americani despre care se crede că au părăsit Statele Unite ca să se alăture grupării Stat Islamic sau altor grupări extremiste, precum al-Nusra, grupare afiliată al-Qaeda.
Concluziile raportului sunt bazate pe documente din instanță, interviuri și numeroase documente postate de jihadiști pe rețelele de socializare. Mulți dintre aceștia proveneau din comunități musulmane înstărite și destul de bine integrate social, comparativ cu cele din Europa, care au dat naștere a 5-6000 de luptători jihadiști.
Din cei 64 analizați de cercetătorii de la Universitatea George Washington, 89% au fost bărbați, iar 70% erau cetățeni americani sau dețineau documente de rezidență. Cel puțin 22 au murit în Siria, iar 12 s-au întors în Statele Unite, unde au fost arestați. În ceea ce privește ceilalți 236 americani care au părăsit țara să se alăture luptătorilor, nu există informații, arată Times of Israel.
Autorii au împărțit luptătorii în trei categorii: „pionierii” (luptătorii motivați și doritori să se alăture luptei grupării), „cătălorii cu conexiuni” (susținuți de familii și prieteni) și „singuraticii” (care s-au radicalizat pe canalele de comunicare online).
Dintre cei ajunși din Siria, doar „pionierii” au reușit să asceadă în ierarhia jihadistă. Alții, în schimb, cum ar fi Mohamad Jamal Khweis, s-au săturat „să se ocupe de treburi casnice și au devenit frustrați că nu beneficiază de antrenament militar”.
Astfel, el a decis să se întoarcă în SUA, unde a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.