Reacții după acordul de încetare a focului în Siria. Turcia nu renunţă la invazie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit acordului dintre cele două țări, Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din sectorul vizat în acest interval.
Pentru a permite o retragere a forţelor kurde "în interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare în cadrul campaniei 'Izvorul Păcii' vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită odată retragerea încheiată", a declarat Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în "zonă de securitate".
Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord.
"Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt. Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune", a declarat Cavusoglu presei.
Reacția Siriei
Un consilier al preşedintelui Assad a calificat drept vag acordul de încetare a focului anunţat de SUA şi Turcia.
Într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Mayadeen TV, consilierul preşedintelui Assad, Bouthaina Shaaban, a declarat că Damascul "nu poate accepta" un alt Kurdistan irakian în Siria.
Shaaban a mai spus că au fost făcuţi "paşi importanţi" până acum în relaţia cu Forţele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi, dar că toate problemele care au mai rămas nu pot fi soluţionate imediat.
Liderii Partidului Democrat califică drept "o ruşine" acordul
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul Partidului Democrat din Senat, Chuck Schumer, au calificat joi drept o "ruşine" acordul convenit de SUA cu Turcia privind o pauză în ofensiva declanşată săptămâna trecută de armata turcă în nordul Siriei, transmite Reuters.
Acordul "subminează în mod serios credibilitatea politicii externe a Americii şi trimite un mesaj periculos în egală măsură aliaţilor şi duşmanilor noştri conform căruia cuvântul nostru nu poate fi de încredere" susţin cei doi lideri democraţi.
"Preşedintele Erdogan nu a renunţat la nimic, iar preşedintele Trump i-a acordat totul", se arată în declaraţia comună semnată de Nancy Pelosi şi Chuck Schumer.
Membri de marcă ai Partidului Democrat din Congres au declarat că săptămâna viitoare Camera Reprezentanţilor va vota un pachet de sancţiuni împotriva Turciei, susţinut de ambele tabere politice din legislativul de la Washington.
Oficial american: Turcia a promis că prezenţa sa în nordul Siriei va fi de scurtă durată
Turcia a promis SUA că "zona sa de securitate" din nordul Siriei va fi temporară şi nu va determina strămutări masive de populaţie, a declarat joi un înalt oficial american.
"Turcii ne-au asigurat în mai multe rânduri că nu au nicio intenţie - absolut nicio intenţie, de la preşedintele ( Recep Tayyip) Erdogan până la alţi oficiali de rang inferior - să rămână un timp îndelungat în Siria", a declarat presei emisarul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, la bordul avionului secretarului de stat american Mike Pompeo.
Deşi Pence a afirmat că forţele kurde au început deja să se retragă, Jeffrey a recunoscut că luptătorii kurzi, aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic, sunt nemulţumiţi.
"Facem tot ce putem pentru a convinge YPG să se retragă recurgând la metoda "morcov vs băţ", în acest caz sancţiunile de care dispunem", a afirmat el.
Oficialul american a precizat că Turcia a promis că urmăreşte să-i blocheze doar pe luptătorii YPG şi nu întreaga populaţie kurdă.
"Sperăm că nu va avea loc o deplasare în masă a populaţiei", a afirmat James Jeffrey. "Am fost foarte, foarte fermi şi foarte insistenţi în legătură cu asta".