Trump nu se implică în conflictul din Siria, dar îl critică pe Erdogan. ”Nu fi nesăbuit”

Ultima actualizare: 17-10-2019 20:11

Statele Unite nu ar trebui să intervină în operațiunea militară din Siria, pentru că „nu este la granița noastră". Aceasta este declarația președintelui SUA, Donald Trump.

Cu toate acestea, l-a trimis pe vicepreședintele Mike Pence la Ankara, în încercarea de a media o încetare a focului.

Casa Albă a publicat și o scrisoare trimisă de Trump, președintelui turc, în care îi spune acestuia: "Nu trebuie să fii un tip dur! Nu fi nesăbuit!". Erdogan a primit scrisoarea și a aruncat-o la coș, conform unor surse oficiale.

Donald Trump: „De ce să protejăm noi teritoriul Siriei? Assad nu este prietenul nostru. De ce să le apărăm noi teritoriul?”

Mai nou, Trump caută justificări pentru retragerea trupelor americane din nordul Siriei deschizând astfel calea ofensivei turce împotriva luptătorilor kurzi, foştii aliaţi ai americanilor împotriva jihadiștilor din Stat Islamic.

Ankara îi consideră însă "terorişti" şi vrea să-i elimine dintr-o aşa numita zona de securitate, dincolo de graniţă, 30 de kilometri în interiorul teritorului sirian.

Lindsey Graham, senator republican: „Orice comandant suprem care redă inamicului un teritoriu care a fost cucerit cu sângele aliaților și soldaților noștri face un mare deserviciu Armatei.”

Una dintre principalele temeri, ca urmare a ofensivei Turciei în nordul Siriei, este resurgenţa organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Chucl Scumber, senator american: „De ce am mai pierdut un deceniu, miliarde de dolari și vieți omenești pentru a învinge ISIS, dacă președintele a anulat totul printr-un singur telefon.”

Lindsey Graham a adăugat: „Dacă credeți că ISIS nu ne va ieși din nou în cale, vă înșelați!”

Între timp,Casa albă a publicat o scrisoare adresată de Trump lui Erdogan şi datată la 9 octombrie, adică exact ziua în care a început ofensiva turcă în Siria.

În scrisoare, Trump îl îndeamnă pe Erdogan să colaboreze pentru obţinerea unui acord bun, pentru că, afirma preşedintele american, kurzii sunt dispuşi să negocieze şi să facă mari concesii.

Trump îl avertizează pe liderul de la Ankara că ar putea distruge economia Turciei dacă situaţia din nordul Siriei nu este rezolvată într-un mod umanitar. „Vei rămâne în istorie ca un diavol dacă nu se întâmplă lucrurile bune care trebuie să se întâmple. Nu trebuie să fii un tip dur! Nu fi nesăbuit!”, se arată finalul scrisorii.

Vice preşedintele american Mike Pence, care spera să obţină o încetare a focului în nordul Sirieiei, s-a întâlnit astăzi al Ankara cu preşedintele Erdogan, care iniţial nici nu voia să se vadă cu el, considerând că nu este de rangul său.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO