Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacţia SUA după prezentarea noilor arme ruseşti "invincibile". "Suntem complet pregătiţi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a dezvoltat o nouă gamă de arme nucleare care sunt invincibile si nu pot fi interceptate de inamic. Asta a declarat Vladimir Putin în discursul său despre starea națiunii.

Un mesaj de mândrie patriotică, înaintea alegerilor prezidențiale din 18 martie, care, aproape sigur, îi vor aduce al patrulea mandat prezidențial. Dar, observă analiștii, și un avertisment cât se poate de agresiv pentru cei care nu consideră Rusia o super-putere mondială.

Putin s-a folosit de o prezentare video a noilor sisteme nucleare, care - spune președintele rus - nu pot fi interceptate. Într-una din reprezentările grafice o rachetă părea să lovească statul american Florida. Liderul de la Kremlin a vorbit despre o rachetă de croazieră "care poate ajunge oriunde în lume. Zboară la altitudine joasă, e dificil de reperat, și este invincibilă în fața oricăror sisteme de interceptare".

Altă armă de temut ar fi o rachetă cu rază lungă de acțiune, lansată de pe submarine, care poate duce la țintă un focos nuclear. “E limpede de ce armatele lumii se luptă să obțină această armă perfectă, racheta-hipersonică. Dragi prieteni, Rusia are o asemenea armă”, a afirmat Putin.

Citește și
racheta Iskander ruseasca
Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad. NATO şi ţările baltice, îngrijorate

În timpul discursului său de două ore, în fața camerelor reunite ale parlamentului, Putin a declarat că Rusia a dezvoltat aceste arme ca răspuns la scutul american anti-rachetă, ale cărui elemente sunt instalate și în România, la Deveselu.

Anunţul făcut joi de Vladimir încalcă tratatele privind controlul rachetelor, a reacţionat rapid Departamentul de Stat american."Nu considerăm că este o atitudine demnă de un actor mondial major", le-a declarat jurnaliştilor purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

"Preşedintele Putin a confirmat ceea ce guvernul american ştia de mult timp", a adăugat Nauert. "De peste zece ani, Rusia a dezvoltat sisteme de arme destabilizatoare, încălcând obligaţiile care decurg din tratate". Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a citat ca exemplu Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

“Nu suntem surprinși de aceste declarații și americanii trebuie să fie asigurați că noi suntem complet pregătiți”, a afirmat şi pentagonul.

Michael Kimmage, Istoric, fost analist al Departamentului de Stat: “Cred că această retorică a fost, chiar și pentru Putin, în mod remarcabil agresivă. Este un fel de a spune Europei, Statelor Unite, și, cumva, populației ruse, că singurul limbaj pe care îl pricepe Occidentul este limbajul forței. De aceea eu, Putin, voi folosi tot limbajul forței. Pentru audiența străină a fost ca un foc de avertisment, un discurs în mod remarcabil belicos.”

În acelși timp, observă analiștii, discursul lui Putin trebuie văzut și ca unul de campanie electorală, pentru mândria patriotică a rușilor.

“Probabil că este foarte dificil de spus dacă aceste arme sunt autentice și atât de sofisticate pe cât ni le-au arătat materialele de prezentare. Am văzut niște jocuri video, care ne lasă să ne întrebăm cât de adevărată și de obiectivă a fost prezentarea”, afirmă Michael Kimmage

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult