Reacția localnicilor la vestea că Trump ar vrea să cumpere Groenlanda: "E nebun"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oficialii din Groenlanda și cei danezi au avut însă un singur mesaj - insula nu este de vânzare. Localnicii, pe de altă parte, au venit cu replici mai tăioase.
Potrivit Wall Street Journal, Donald Trump le-ar fi cerut consilierilor de la Casa Albă să verifice dacă ar fi posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda - un teritoriu autonom danez de patru ori mai mare decât Franța.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Sunt destule motive pentru care Statele Unite ar dori să cumpere Groenlanda. Se pare că teritoriul are resurse naturale din belșug și China deja a încercat să se implice în această afacere. În plus, Statele Unite au o bază militară majoră în Groenlanda - bază militară Thule."
Interesul lui Trump ar putea fi unul strategic sau doar o dovadă că magnatul imobiliarelor nu a renunţat la afaceri. Însă politicienii danezi au luat în derâdere ideea.
Fred Pleitgen: "Guvernul regiunii semi-autonome spune, citez, "Groenlanda nu e de vânzare". În schimb, au transmis că sunt gata să coopereze ca între state aflate pe picior de egalitate."
Aaja Chemnitz Larsen, parlamentar danez: "Îi transmit "nu, mulțumesc". Nu e ceva ce-mi doresc, ca membru din partea Groenlandei în Parlament. Cred că e lipsă de respect să vorbești despre Groenlanda ca despre o marfă. Nu e-n regulă."
Localnicii din orăşelele din Groenlanda au avut replici mai dure la adresa preşedintelui american.
Localnic: "Trebuie să fie nebun."
Reporter: "De ce?"
Localnic: "Nu poți cumpăra o țară, pur și simplu nu poți."
Localnic: "Mă umflă râsul, pot doar să râd de Trump și de anunțurile sale. Nu le pot lua în serios."
Reporter: "De ce?"
Localnic: "Cine îl ia pe Trump în serios?! Cred că asta spune totul despre el. A pierdut orice legătură cu realitatea."
Nu ar fi pentru prima dată când Statele Unite ar vrea să achiziţioneze insula cu peste 50.000 de suflete. Prima oară s-a întâmplat în 1867, la scurt timp după Războiul Civil. A doua oară a fost în 1945, când preşedintele american de atunci a oferit o sută de milioane de dolari - în aur pentru Groenlanda. Dar încercările au eşuat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!