Războiul mortal al orgoliilor. De ce a devenit Bahmut cel mai sângeros front, deși nu are nicio importanță strategică
Galerie foto
Atât Rusia, cât și Ucraina spun că Bahmut, un oraș din Ucraina, este locul în care au avut loc cele mai sângeroase lupte de la începutul războiului. Iar costul în vieți de ambele părți pare disproporționat față de valoarea strategică reală a orașului, scrie Business Insider.
De fapt, un expert în armata rusă l-a comparat cu Stalingrad, dar fără același nivel de importanță.
Ce s-ar fi întâmplat dacă Stalingrad nu ar fi fost numit după Iosif Stalin?
Dacă acel oraș nu ar fi fost identificat cu dușmanul de moarte al lui Adolf Hitler, atunci poate că führerul nu ar fi fost atât de obsedat de capturarea lui - sau cel puțin nu atât de obsedat încât să piardă 300.000 de soldați și orice șansă pe care Germania nazistă o avea de a câștiga cel de-al Doilea Război Mondial.
Dar Stalingradul era totuși un oraș industrial, un important port interior pe râul Volga, care era o arteră de transport vitală pentru producția de război sovietică și în care locuiau o jumătate de milion de oameni. Prin urmare, capturarea sau menținerea controlului asupra Stalingradului avea o anumită valoare strategică.
Care este mai exact valoarea orașului Bahmut?
Este unul dintre numeroasele orașe din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Înainte de invazia Rusiei de anul trecut, Bahmut avea o populație de doar 71.000 de locuitori.
Dar este Bahmut un obiectiv care să merite 30.000 de victime rusești și mii de victime ucrainene, pe care Kievul nu-și poate permite să le piardă?
Kremlinul a devenit obsedat de Bahmut din cauza rivalităților sale interneAnaliștii occidentali se străduiesc să înțeleagă de ce ambele părți investesc resurse enorme - și prestigiu - în bătălia de la Bahmut.
”Ambele părți s-au luat cu adevărat la bătaie acolo”, a declarat Dara Massicot, cercetător senior în domeniul politicilor la think tank-ul Rand Corporation.
”Au făcut multe victime. Au consumat multă muniție", a adăugat Massicot. "Este ca și cum ar deveni ca un Stalingrad, doar că fără importanța Stalingradului".
Capturarea Bahmutului "le-ar oferi rușilor un punct de lansare, de unde ar putea să se îndrepte spre nord-vest de-a lungul autostrăzii E40 spre Slovyansk, sau spre nord spre orașul Siversk", potrivit The Washington Post.
Dar în ce scop?
"Forțele rusești au încercat și au eșuat să cucerească aceste orașe în trecut", precizează The Post. Ucraina a săpat deja linii de tranșee în spatele Bahmut, astfel încât orice încercare rusă de a folosi avantajul dat de cucerirea orașului ar fi împiedicată sau blocată de noile apărări ucrainene.
Este posibil ca Hitler să fi fost obsedat de capturarea Stalingradului pentru că a fost numit după Stalin, așa cum Kremlinul ar putea fi obsedat de Bahmut din cauza rivalităților sale interne.
În locul soldaților ruși obișnuiți, a căror performanță în Ucraina a fost dezamăgitoare, asediul Bahmutului a fost purtat în mare parte de Grupul Wagner, o organizație de mercenari ruși, care are legături profunde cu Vladimir Putin.
La fel ca în cazul batalioanelor penale ale Armatei Roșii din cel de-al Doilea Război Mondial, Wagner folosește deținuții ca carne de tun pentru a-i epuiza pe apărătorii ucraineni prin atacuri dezordonate - lansate sub amenințarea execuției celor care se retrag sau se predau - și apoi trimite soldați sub contract mai bine pregătiți pentru a termina treaba.
Ucraina nu ar pierde războiul dacă ar cădea Bahmut, așa cum nici Rusia nu l-ar câștiga dacă ocupă orașulPreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să păstreze Bahmut, avertizând că pierderea controlului sau forțarea unei retrageri ar oferi rușilor un "drum deschis" către alte orașe ucrainene.
Dar de ce acest oraș în special? Ucraina nu ar pierde războiul dacă Bahmut ar cădea, așa cum este deja probabil să se întâmple acum că Rusia a capturat cea mai mare parte a orașului și aproape că a tăiat liniile de aprovizionare ale apărătorilor ucraineni. De fapt, există indicii că forțele ucrainene se retrag.
"Dacă ucrainenii decid să se repoziționeze pe o parte din terenul care se află la vest de Bahmut, nu aș considera acest lucru ca fiind un regres operațional sau strategic", a declarat secretarul apărării Lloyd Austin reporterilor. "Cred că este mai mult o valoare simbolică, decât o valoare strategică și operațională".
Războiul poate fi precum copiii care se bat pentru o jucărie: uneori o parte râvnește la un obiectiv, doar pentru că cealaltă parte îl dorește.
Pentru Rusia, eșecul de a înfrânge Ucraina în mod categoric a fost umilitor, iar liderul Wagner, Evgheni Prigojin, consideră probabil că victoria este necesară pentru a triumfa în disputa sa cu cei din conducerea militară a Rusiei.
Pentru Ucraina, hotărâtă acum să recupereze toate teritoriile capturate sau anexate de Rusia, păstrarea Bahmutului în fața inamicului ar oferi un impuls psihologic, în timp ce cedarea oricărui teritoriu ar putea fi un eșec politic și psihologic.
Poate că ambele părți ar trebui să țină cont de lecțiile de la Stalingrad.
Deși bătălia este amintită ca o înfrângere nazistă zdrobitoare, germanii au capturat 90% din oraș, iar trupele sovietice au rămas agățate într-un sector îngust de-a lungul Volgăi. Fără Operațiunea Uranus - contraofensiva sovietică surpriză prin care a fost încercuită Armata a Șasea germană în noiembrie 1942 - orașul ar fi căzut în cele din urmă.
Cu toate acestea, Uniunea Sovietică ar fi continuat oricum să lupte, chiar dacă Stalingradul ar fi fost capturat. Germania nazistă a pierdut atunci o întreagă armată la Stalingrad și a avut totuși puterea de a continua să lupte timp de încă doi ani și jumătate.
Bahmut va oferi în cele din urmă victoria unei părți și înfrângerea celeilalte, dar nu va pune capăt războiului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina , pierderi , batalie , stalingrad , Bahmut
Dată publicare: 08-03-2023 19:02