Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un nou front în război. Cum arată sistemul energetic al Ucrainei după atacurile neîntrerupte ale Rusiei

La 10 octombrie, Rusia a deschis un nou front în războiul din Ucraina. Un front nu de-a lungul oricărei fâșii de pământ, aer sau mare, ci un front în casele a milioane de oameni.

În fiecare dimineață, la aproximativ 01:30 dimineața, sateliții NASA Suomi și NOAA-20 zboară deasupra Ucrainei. Camerele lor puternice cu greutatea unui pian captează luminile străzilor pâlpâitoare, semnele magazinelor și lumina de la ferestrele bucătăriei. Cei doi sateliți au transmis imagini de înaltă rezoluție exclusiv pentru Sky News: ele arată cât de slăbită energetic este acum Ucraina.

Atacurile cu rachete și drone ale rușilor au vizat elemente cruciale ale rețelei electrice a Ucrainei - o strategie care ar putea lăsa milioane de oameni fără căldură sau lumină în adâncul iernii. Fiecare centrală electrică pe gaz și cărbune a fost avariată, potrivit premierului țării, împreună cu 40% din rețelele de înaltă tensiune.

Ceea ce a urmat este un joc de-a șoarecele și pisica, în timp ce ucrainenii se întrec pentru a-și repara rețeaua mai repede decât o poate distruge Rusia.

O analiză detaliată a Sky News a datelor sateliților NASA arată efectul atacurilor care, în cuvintele celui mai mare furnizor privat de energie al Ucrainei, au făcut ca întregul sistem să „pice complet” la sfârșitul lunii noiembrie.

Citește și
foto unicef
Fotografia anului desemnată de UNICEF: imagine cu doi copii într-o zonă de război din Etiopia

Cu toate acestea, oficialii ambasadei britanice la Kiev au declarat pentru Sky News că Ucraina are încă „capacitate reală de generare a energiei electrice mai mult decât suficientă”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult