Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul din Ucraina nu dă niciun semn că s-ar putea opri curând. Toate obiectivele operațiunii speciale din Ucraina vor fi atinse fără nicio îndoială, a anunțat vineri președintele rus Vladimir Putin.  

Rușii retrag trupe din Harkov și din sudul Ucrainei și le pregătesc pentru a le trimite în Donbas, unde continuă măcelul din Severodonețk și Lisiceansk.

Ucrainenii au anunțat vineri pentru prima oară care sunt pierderile lor în materiale: 400 de tancuri și 1.300 de transportoare blindate - jumătate din arsenalul dinainte de conflict.

Acesta a fost momentul în care două rachete rusești au lovit în plin mai multe blocuri de locuințe din orașul ucrainean Nikolaev. Cel puțin 2 persoane au murit și alte 20 au fost rănite.

Rusia mută soldați și tehnică militară de pe fronturile din Sud și din Nord către Donbas, pentru a întări ofensiva din est și folosesc intens artileria pentru a-i ține pe loc pe ucraineni.

Citește și
soldati, Ucraina
Război în Ucraina, ziua 114. Marea Britanie va coordona instruirea soldaților ucraineni: Ar putea schimba ecuația luptei
”Unde pot să plec? Nu avem niciun ban”

Ucrainenii ripostează, uneori cu arme improvizate. În aceste imagini apare un lansator de rachete de avion amplasat într-o remorcă și folosit împotriva rușilor.

Cele mai intense lupte se dau în Severodonețk și în apropierea orașului Lisiceansk. O echipă Sky News a ajuns pe front, ca să stea de vorbă cu apărătorii ucraineni.

John Sparks, corespondent Sky News: ”Suntem expuși aici. Asta este, probabil, cea mai periculoasă bucată din drum. Rușii pot să ne vadă din pozițiile lor, iar oamenii încearcă să se miște cât pot de repede”.

În Lisiceansk au rămas destui localnici care nu vor sau nu pot să plece din calea bombardamentelor.

”Reporter: De ce sunteți încă aici? De ce nu ați plecat? Localnic: Am nouă rude care nu se pot mișca de acasă. Unde pot să plec? Nu avem niciun ban. Cine mă așteaptă în altă parte? Asta e situația”.

Harkovul, bombardat încontinuu de 2 săptămâni

Soldații ucraineni rezistă cu îndârjire, dar spun că au nevoie urgentă de armament greu, ca să poată să le răspundă rușilor cu aceeași monedă.

Comandant ucrainean: ”Avem nevoie de echipament serios, avem nevoie de tancuri. În momentul ăsta, primim armament pentru infanterie. Așa că suntem nevoiți să ducem un război de gherilă”.

Pe frontul din nord, ucrainenii au eliberat mai multe localități, dar rușii bombardează intens Harkovul și satele din apropiere. Potrivit autorităților, de două săptămâni, în zonă cad rachete balistice în fiecare noapte.

Oleh Chernobai, șeful administrației locale din Pesochin: ”Nu au fost distruse cartiere întregi, dar clădirile înalte, casele oamenilor, mașini și zonele industriale au fost avariate”.

Bombardamente intense au loc și de cealaltă parte a frontului, în orașul ocupat Donețk.

Locuitor: ”Cad proiectile la fiecare 10 minute, apoi e o pauză de 20-30 de minute, apoi începe din nou... Și tot așa, timp de șase ore”.

Boris Johnson, pentru a doua oară la Kiev

Aflat pentru a doua oară într-o vizită neanunțată la Kiev, premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări ucrainenilor că vor primi armele grele pe care le solicită.

Boris Johnson, premierul britanic: ”Vom continua, așa cum am făcut de la bun început, să oferim echipamentele militare de care aveți nevoie. Și, bineînțeles, antrenamentul care ar putea fi necesar pentru noile echipamente”.

Și germanii, prin vocea cancelarului Scholz, se pregătesc să trimită piese de artilerie grea în Ucraina.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Înțelegem că este nevoie, acum, de artilerie. Și asta e ceea ce o să livrăm. În acest moment, soldați ucraineni sunt antrenați în Germania ca să poată folosi obuziere moderne, pe care le vom livra împreună cu colegii noștri olandezi”.

Dincolo de toate astea, rușii au făcut vineri un gest neașteptat: au eliberat o doctoriță ucraineană capturată în urmă cu mai bine de o lună, în Mariupol. Nu se știe încă ce au oferit ucrainenii pentru libertatea tinerei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult