Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Liderii UE, aflați la Kiev, au fugit în adăposturi după ce a sunat alarma aeriană

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Nu renunțăm la fortăreața Bahmut și vă implorăm să ne dați arme cu rază lungă de acțiune, ca să-i putem alunga pe ruși din Donbas!". Asta le-a spus Volodimir Zelenski înalților oficiali europeni, ajunşi la Kiev pentru un summit extraordinar.     

Charles Michel și Ursula von der Leyen l-au copleșit pe liderul ucrainean cu promisiuni, dar i-au zădărnicit speranțele într-o aderare rapidă la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, de peste 2 miliarde de dolari, ce include rachete cu rază lungă de acțiune, de două ori mai mare faţă de armele actuale.

Pe când Volodimir Zelenski își primea oaspeții de la Bruxelles, în Kiev dar și în alte orașe au răsunat sirenele. Cu toții au coborât în adăpost pe durata alarmei aeriene.

Charles Michel, presedintele Consiliului: "Uniunea Europeană va sprijini Ucraina în toate felurile posibile atât timp cât va fi nevoie. Nu suntem și nu ne vom lasă intimidați de Kremlin! Viitorul Ucrainei este în UE, destinul vostru este destinul nostru!"

Citește și
rachete JDAM
SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu rachete care dublează rază de acţiune a forţei de lovire

Ursula von der Leyen: "Sunt încrezătoare că veți menține calea reformelor, pentru că știți ce e bine pentru țara dumneavoastră, iar reformele sunt cele vor integra Ucraina în familia democrațiilor libere și liberale. Slavă Ucrainei!"

S-au spus vorbe mari la Kiev, a plouat cu încurajări și promisiuni, dar nimic concret despre un calendar al integrării în forul comunitar. Cei doi responsabili europeni au insistat că șefii de stat și de guvern vor decide la toamnă în legătură cu deschiderea negocierilor, în urma unui raport întocmit între timp de Comisie. Ca răspuns la invazia Rusiei, Uniunea Europeană s-a grăbit să sprijine Ucraina prin asistență militară, umanitară şi financiară, inclusiv prin sancţiuni la adresa Moscovei. De asemenea, Bruxelles-ul a luat măsura fără precedent de a face din Ucraina candidat oficial la aderare, în pofida faptului că nu îndeplineşte criteriile standard.

Totuși, mai multe capitale din nord şi vest sunt îngrijorate de modul în care populaţia mare şi săracă a Ucrainei şi vastul său sector agricol ar putea fi integrate în Uniune. Liderul francez Emmanuel Macron a avertizat, de altfel, fără menajamente, că procesul de aderare ar putea dura decenii.

În timp ce liderii europeni își exprimau solidaritatea chiar la Kiev, iar Washington-ul anunța că va trimite Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 2 ori mai mare decât cele deținute în prezent, din fostul Stalingrad, actualmente Volgograd, Vladimir Putin lansa o salvă de acuzații și amenințări.

Președintele Rusiei: "Cei care speră să învingă Rusia pe câmpul de luptă nu înțeleg, se pare, că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei. Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem, iar asta nu se va limita doar la utilizarea de vehicule blindate. "

Istoria se repetă, a tunat Putin, care, de un an, prezintă insistent invazia drept o luptă împotriva naționaliștilor și naziștilor, care, declară el, sunt la putere în Ucraina.

Vladimir Putin: "Din păcate, vedem astăzi cum se manifestă din nou ideologia nazistă, sub deghizare modernă, și ne amenință securitatea națională. Suntem iarăși siliți să respingem agresiunea Occidentului colectiv."

Până una alta, rușii sunt cei care distrug orașele ucrainene bloc după bloc, cartier după cartier.

Sam Kiley, corespondent CNN în Herson: "Rușii continuă să tragă cu foc direct din tancurile aflate pe malul celălalt al fluviului (Nipru), care se află la doar câteva sute de metri în acea direcție și, în plus, localnicii ne spun că sunt bombardați constant cu rachete multiple de tip Grad, trag în ei, fără discriminare. "

Responsabili de la Kiev și-au înmulțit avertismentele despre o nouă invazie a rușilor, cu 500.000 de soldaţi, care ar urma să atace dinspre est, sud ori din ambele direcții.

Până în prezent, Statele Unite nu au făcut publice informaţii despre o posibilă ofensivă a Moscovei, în condițiile în care, anul trecut, au declasificat şi difuzat imagini și detalii care arătau amploarea consolidării militare a lui Putin la graniţele Ucrainei.

Iar analiștii Institutului american pentru studiul războiului cred că președintele rus Vladimir Putin supraestimează din nou capacitățile propriei armatei și, prin urmare, marea sa ofensivă din estul Ucrainei se va încheia prematur, în sezonul ploios de primăvară, și nu își va atinge obiectivele.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult