Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează șeful gigantului energetic Shell
Vorbind la o conferință privind energia, Ben van Beurden a spus că urmează o „iarnă cu adevărat grea în Europa”, iar prețurile la energie vor înregistra creșteri „semnificative”, potrivit BBC.
Prețurile energiei au crescut la începutul acestui an, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Rusia a fost, de asemenea, acuzată că folosește gazul „ca armă” prin limitarea aprovizionării ca răspuns la sancțiunile UE.
Germania ar putea aloca energie în funcție de prioritățiLuna trecută, Germania s-a apropiat de raționalizarea gazelor după ce a declanșat etapa de „alarmă” a unui plan de urgență pentru gaze pentru a face față penuriei, pe fondul temerilor de aprovizionare mai slabă. Cel mai înalt nivel al planului de urgență ar permite statului să intervină și să prioritizeze alocarea energiei către gospodării și serviciile de urgență.
Săptămâna aceasta, livrările rusești de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică au fost oprite pentru 10 zile de reparații anuale, dar există temeri că aprovizionarea ar putea să nu repornească.
Italia a raportat lipsuri de aprovizionare cu gazItalia a raportat, de asemenea, lipsuri de aprovizionare cu gaz, gigantul energetic italian Eni dezvăluind în iunie că primește doar jumătate din cei 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care i-a solicitat de la Gazprom.
Vorbind la Conferința de primăvară Aurora de la Oxford, domnul van Beurden a spus: „Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa. Unele țări se vor descurca mai bine decât altele, dar cu toții ne vom confrunta cu o escaladare foarte semnificativă a prețurilor la energie”.
UE, puternic dependentă de combustibilii fosili din RusiaUE este puternic dependentă de combustibilii fosili ruși, Rusia furnizând 40% din gazele sale naturale. De asemenea, Rusia furnizează 27% din petrolul importat al UE, primind în schimb aproximativ 400 de miliarde de euro pe an.
Blocul a luat măsuri pentru a se îndepărta de combustibilii fosili ruși ca răspuns la războiul din Ucraina, interzicând majoritatea importurilor de petrol până la sfârșitul anului 2022. Totodată, UE s-a angajat să reducă importurile de gaze, dar s-a dovedit dificil să cadă de acord asupra unor măsuri suplimentare, cum ar fi o interdicție totală.
Statele membre au încercat să stocheze gaze în timpul verii, înaintea cererii mai mari de combustibil din iarnă, dar ultimele măsuri ale Rusiei de a reduce oferta au adâncit îngrijorarea că Europa ar putea avea dificultăți în a-și construi suficiente rezerve.
Stocurile de gaze ale Europei ar putea fi insuficiente pentru iarnăStocurile de gaze ale Europei se situează la 62,6% și există temeri că atingerea țintei de cel puțin 80% pentru iarnă va fi dificilă.
Rusia a suspendat livrările de gaze către mai multe țări, precum Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos, după ce acestea au refuzat cererea rușilor de a plăti în ruble.
Există îngrijorări că dacă Rusia reduce în continuare livrările către Uniunea Europeană sau blocul boicotează cumpărarea de gaze, atunci concurența pentru aprovizionare va crește.
Sursa: BBC
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , energie , electricitate , gaz , europa , preturi , caldura , rationalizare
Dată publicare: 15-07-2022 09:19