Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia anchetează dacă Aleksei Navalnîi a fost otrăvit de forțe străine

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consecvent principiului: „cea mai bună apărare e atacul”, regimul de la Moscova a ordonat unei comisii să ancheteze dacă nu cumva forțe străine sunt în spatele posibilei otrăviri lui Aleksei Navalnîi, într-o încercare de a compromite Rusia.

Asta după ce mai mulți lideri europeni au cerut Moscovei să ancheteze împrejurările în care cunoscutul militant pro-democrație a fost probabil otrăvit joia trecută.

Matthew Chance, corespondent CNN: „Clinica din Berlin unde Navalnai rămâne în comă spune că substanța cu care a fost otrăvit i-a atacat sistemul nervos. Potrivit aceluiași comunicat, Navalnîi e tratat cu atropină, care e un fel de antidot pentru agenți neurotoxici, dar și pentru pesticide.” Potrivit spitalului Charite din Berlin, opozantul rus pare să fi fost otrăvit cu un inhibitor de colinesterază, care împiedică eliberarea normală a unui neurotransmiţător. Drept reacție, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins ipoteza, insistând că așteaptă raportul definitiv.

Dmitri Peskov: „Acuzațiile nu pot fi adevărate, sunt mai degrabă zgomot fară temei. Nu avem de gând să le luam în serios.”

Inhibitorii de colinesterază sunt compuşi chimici cu o gamă largă de întrebuinţări, de la fabricarea armelor chimice şi a pesticidelor, pană la medicamente menite să atenueze simptomele demenţei.

Citește și
aleksei navalnîi
Medici germani: Opozantul rus Aleksei Navalnîi prezintă urme de otrăvire. Poziția Moscovei

Neurotoxinele cunoscute sub denumirea de ”Noviciok” fac parte de asemenea din seria inhibatorilor de colinesterază. Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos.

Marina Litvinenko, soția unui opozant ucis în 2004: „Până când nu aflăm exact ce fel de otravă s-a folosit în cazul lui Aleksei, nu știm de la ce nivel s-a dat ordinul. Pentru că dacă e vorba de poloniu radioactiv, cum a fost în cazul soțului meu, atunci e clar că a fost ordin de stat, fiindcă nu poți găsi pe piața neagră poloniu radioactiv.”

În 2004, Alexander Litvinenko, un alt critic al lui Vladimir Putin, a avut o moarte lentă și atroce într-un spital din Londra, după ce i s-a pus un izotop radioactiv în ceai.

Navalnîi știa foarte bine că va avea și el de suportat consecințe dacă se încăpățânează să pună sub semnul întrebării legitimitatea regimului Putin, mobilizează mulțimile în stradă și îndeamnă la revoluție. Lui i se datorează cel mai amplu protest anti-Putin, din 2011. A fost arestat de nenumărate ori, i s-a interzis să candideze în alegerile prezidențiale, a fost decăzut din drepturi, a fost otrăvit și i s-a azvârlit o vopsea verde pe față, atac care i-a vătămat definitiv un ochi. Dar nimic nu l-a oprit.

Responsabilii de la Kremlin au negat mereu orice amestec în atacarea opozanților, fară să dea însă impresia că le-ar pasa prea mult dacă sunt crezuți. Tocmai asta e ideea, spun comentatorii.

Mark Galeotti: „Adesea mi se pare că mai-marii de la Kremlin vor să poată susține cu tărie “nu avem niciun amestec”, dar în același timp să fie siguri că știm că ei au fost. Neagă zâmbind, dar își păstrează capacitatea de a ne speria arătându-ne ce sunt capabili să facă.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult