Republica Moldova se retrage din FACE, un tratat militar cu țările fostei URSS
Galerie foto
Decizia de suspendare a Tratatului FACE în Republica Moldova nu a fost încă aprobată de parlamentul țării și nu a fost aprobată de președinte. După aceasta, Ministerul de Externe al Republicii Moldova va notifica Olanda cu privire la această decizie, în calitate de depozitar al tratatului, notează agenția de presă ucraineană Interfax.
Uniunea Sovietică a semnat Tratatul Face la Paris, în noiembrie 1990, iar acordul impunea restricții în ce privește înarmarea și prezența militară în anumite regiuni sau la granițe.
FACE prevedea un echilibru al forțelor armate între NATO și statele membre ale Pactului de la Varșovia, semnat de Albania (retrasă în 1968), Bulgaria, Cehoslovacia, Germania de Est (înainte de reunificare, la 3 octombrie 1990), Ungaria, Polonia, România și URSS.
Rusia a denunțat Tratatul FACETratatul stabilea limitări cantitative pentru cinci categorii principale de arme și echipamente convenționale din cadrul forțelor armate ale semnatarilor, cum ar fi tancuri, vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie grea, elicoptere de atac și avioane de luptă, în zona acoperită de tratat.
Tratatul a avut o durată nelimitată. Orice semnatar avea dreptul de a se retrage din tratat, cu condiția să notifice decizia sa tuturor celorlalți participanți cu cel puțin 150 de zile înainte de retragerea preconizată.
Mai mult, la 13 iulie 2007, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret privind „Suspendarea de către Federaţia Rusă a aplicării Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa şi a tratatelor internaţionale asociate”, iar la 29 noiembrie 2007 a fost adoptată o lege corespunzătoare. În 2023, Rusia a denunţat la Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE).
Sursa: Interfax.com
Etichete: Rusia , Republica Moldova , urss , tratat
Dată publicare: 06-03-2024 17:53