Modifica setarile cookie
Toate categoriile

R. Moldova aniversează 29 de ani de independență. Președintele Dodon a fost huiduit

Cei mai importanți oameni politici din republica Moldova - președintele, premierul și președintele Parlamentului - au fost huiduiți, joi, în timp ce depuneau coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău.

Potrivit Pro TV Chișinău, președintele Republicii Moldova Igor Dodon, premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului Zinaida Greaceanii au au fost întâmpinați de ”unioniști” și veterani, care au scandat: "Jos Iuda" și "Trădătorii".

Conform sursei citate, cei trei au fost păziți de bodyguarzi și nu au facut declarații pentru presă.

29 de ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică

 

Republica Moldova sărbătoreşte, în 27 august, 29 ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, la 27 august 1991. Cu acest prilej, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, precum şi secretarul de stat american, Mike Pompeo, au transmis mesaje de felicitare, informează joi presa de peste Prut, citată de Agerpres.

"Felicitări cetăţenilor Republicii Moldova cu prilejul celei de-a 29-a aniversări a Zilei Independenţei! România a fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, încurajată fiind de textul curajos şi vizionar al Declaraţiei de Independenţă, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea 691 din 27.08.1991", a scris ambasadorul român pe pagina sa de Facebook, citând selectiv câteva fragmente din acea declaraţie.

Citește și
Poliția de frontieră
Un tânăr din Republica Moldova s-a ales cu dosar penal. A încercat să intre ilegal în România de 2 ori într-o săptămână

Ambasadorul României a mai informat că, împreună cu colegii din corpul diplomatic acreditat la Chişinău, a depus flori la statuia domnitorului Ştefan cel Mare.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a trimis un mesaj de felicitare în care a subliniat că de-a lungul timpului Statele Unite au fost un partener dedicat, pe măsură ce Republica Moldova îşi continuă drumul spre prosperitate economică, bună guvernare şi integrare europeană.

Potrivit lui Mike Pompeo, Statele Unite îşi menţin angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei şi vor continua să joace un rol activ în negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a punctat de asemenea că alegerile prezidenţiale din această toamnă vor reprezenta o etapă importantă în independenţa şi dezvoltarea democratică a Moldovei. Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare alegeri libere şi corecte, care să respecte pe deplin voinţa poporului moldovenesc şi standardele internaţionale, a scris Pompeo în mesajul său.

Manifestările din acest an dedicate Zilei Independenţei vor fi foarte modeste în comparaţie cu anii trecuţi, din cauza crizei sanitare provocate de noul coronavirus. Autorităţile din Chişinău au anunţat însă tradiţionalele depuneri de flori la monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova a fost adoptată în 1991 de Parlamentul Republicii Moldova în timp ce în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului se adunaseră sute de mii de oameni care cereau independenţa ţării lor faţă de URSS, în care a fost înglobată forţat în 1940.

Perioada care a urmat nu a fost deloc uşoară. În primul an de la proclamarea independenţei, în estul şi sudul ţării au început mişcări separatiste, iar în 1992 în Transnistria, regiune care se consideră în continuare independentă faţă de Republica Moldova şi care este susţinută de Moscova, a avut loc un război sângeros

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult