Putin, vizită de lucru la o fabrică de elicoptere din Siberia. Armata sa ar trece printr-o criză de echipamente
Galerie foto
Putin, vizită de lucru la o fabrică de elicoptere din Siberia
„În timpul vizitei sale de lucru în Republica Buriatia, şeful statului a fost informat despre activităţile uzinei de aviaţie din Ulan-Ude, a vizitat atelierele de agregare şi de asamblare finală şi a văzut produsele finite”, precizează un comunicat al Kremlinului, relatează The Guardian, potrivit news.ro.
Vladimir Putin, care la începutul acestei luni inaugura din birou, prin videoconferinţă, o linie de metrou din Moscova, s-a deplasat 4.400 de kilometri, până în sudul Siberiei, în Republica Buriatia, la graniţa cu Mongolia, pentru a sta de vorbă cu muncitorii de la fabrica de elicoptere. El le-a explicat că în joc este însăşi existenţa Rusiei ca stat, reluându-şi teoria enunţată la 21 februarie, în discursul rostit în faţa Adunării Federale, când a justificat astfel continuarea războiului din Ucraina.
Putin repetă de atunci că Occidentul foloseşte Ucraina drept un intermediar pentru a purta un război împotriva Rusiei şi pentru a-i provoca o "înfrângere strategică".
Liderul de la Kremlin şi-a elaborat marţi teoria şi în faţa muncitorilor de la fabrica din Republica Buriatia, o regiune budistă săracă de unde Moscova trimite numeroşi soldaţi pe frontul din Ucraina. Expozeul lui Putin a venit ca răspuns la o întrebare din partea unui inginer, potrivit comunicatului Kremlinului:
Ce le-a spus Putin muncitorilor despre războiul din Ucraina„Bună ziua, numele meu este Maksim Şatov, sunt inginer de proiectare. Întrebarea pe care vreau să o pun este probabil în mintea tuturor în acest moment, pentru că situaţia care se întâmplă în lume nu poate să nu ne îngrijoreze pe toţi” - a început inginerul.
„Da", l-a încurajat Putin.
„Suntem siguri că toate deciziile care au fost luate în Capitală au fost cântărite şi calculate. Aşa că spuneţi-ne, cum putem noi, cetăţeni obişnuiţi, muncitori ai fabricilor de aviaţie, să ajutăm ţara noastră să învingă şi să aducem pacea în fiecare casă?" - a întrebat interlocutorul lui Putin.
„Ştiţi, pentru a încerca să răspund la întrebarea dumneavoastră, ar trebui să încep cu motivele pentru ceea ce se întâmplă. Voi încerca să nu intru prea mult în istorie aici, dar, totuşi, un răspuns complet nu ar fi posibil fără ea", a început Putin să explice, arătând că "problemele au început după prăbuşirea Uniunii Sovietice".
El şi-a reluat teorii pe care le-a mai expus deja şi cu alte ocazii. A acuzat Occidentul inclusiv pentru atentatele teroriste cu care Rusia s-a confruntat la sfârşitul anilor 1990 şi a arătat că în complotul Occidentului, Ucraina a jucat un rol special, aici fiind construită o "bază antirusească". A amintit apoi de "lovitura de stat" din 2014 şi a spus că după aceea "a avut loc pur şi simplu o exterminare fizică a tuturor celor care erau în favoarea dezvoltării unor relaţii normale cu Rusia".
„Aşadar, ca să vă răspund la întrebare, de ce am intrat în această poveste? (...) Pentru noi aceasta nu este o luptă geopolitică, ci o luptă de supravieţuire a statalităţii ruseşti, creând condiţii pentru dezvoltarea viitoare a ţării şi a copiilor noştri", a spus Putin când a ajuns la concluzii.
„Odată ce inamicul vede că societatea noastră este puternică, organizată intern şi consolidată, atunci cu siguranţă va exista succes şi victorie în fiecare domeniu în care suntem implicaţi. (...) Sunteţi o fabrică specială, o companie care lucrează pentru sectoarele civil şi de apărare şi o face din 1939. De aceea, rolul dumneavoastră în asigurarea victoriei este special şi foarte înalt", i-a spus Putin inginerului, care s-a declarat mulţumit de răspuns şi i-a promis lui Putin că nu îl va dezamăgi.
Armata rusă ar trece printr-o criză de echipamente şi armamentVizita lui Putin la fabrica de elicoptere vine în condiţiile în care experţii sunt de părere că armata rusă trece acum printr-o criză acută de echipamente şi armament, epuizate după un an de război. De altfel, Putin a cerut insistent, în repetate rânduri în ulltima vreme, ca producţia ţării să fie accelerată şi reorientată către sprijinul militar.
În discuţia lui cu muncitorii, Putin a declarat, într-un răspuns la o altă întrebare, că a fost îngrijorat de economie atunci când Occidentul a impus Moscovei valuri de sancţiuni fără precedent, anul trecut, dar a subliniat că economia rusă s-a dovedit mai puternică decât se aştepta.
„Ne-am sporit suveranitatea economică de multe ori. La urma urmei, pe ce s-a bazat inamicul nostru? Că ne vom prăbuşi în 2-3 săptămâni sau într-o lună", a arătat Putin. El a spus că inamicul se aştepta ca fabricile să se oprească, sistemul financiar să se prăbuşească, şomajul să crească, protestatarii să iasă în stradă, iar Rusia "să se clatine din interior şi să se prăbuşească. Acest lucru nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulţi dintre noi şi chiar mai mult pentru ţările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilităţii Rusiei sunt mult mai puternice decât se credea", i-a asigurat liderul de la Kremlin pe muncitorii din Buriatia.