Putin susține că dominația Occidentului se apropie de sfârșit: „Lumea unipolară devine o amintire a trecutului”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este doar o parte dintr-un amplu discurs, susținut, joi, de Vladimir Putin, după ce a asistat la testarea forţelor nucleare strategice ale Rusiei.
"Perioada de dominație a Occidentului în lume se apropie de sfârșit”, a mai afirmat liderul de la Kremlin, care a adăugat şi că „singurul garant al suveranității Ucrainei nu poate fi decât Rusia, care a creat-o”.
În stilul său caracteristic, președintele rus a dat vina pe Occident pentru toate problemele majore cu care se confruntă lumea, de la războiul din Ucraina până la destabilizarea piețelor globale de alimente și energie.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Puterea asupra lumii e tocmai miza principală a acestui Occident, dar jocul este cu siguranță unul periculos, sângeros și, pot să spun, murdar. Perioada istorică a dominației necontestate a Vestului în afacerile lumii se încheie, iar lumea unipolară devine o amintire a trecutului”.
În discursul său, Putin a susținut că Rusia ar fi vrut să fie un partener de încredere al Occidentului, care ar fi refuzat însă orice colaborare.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „O să fiu sincer, în condițiile unui conflict sever și actual, Rusia - ca o civilizație independentă și unică - nu a considerat niciodată și nu consideră că este inamicul Vestului. Am încercat să construim legături cu principalele state din Vest și cu NATO. Am avut un singur mesaj: să nu mai fim inamici, să trăim împreună. Ni s-a răspuns cu 'nu' (din partea NATO) în toate zonele potențiale de cooperare”.
Putin spune că nu va folosi o armă nucleară în UcrainaVladimir Putin a negat vehement ideea că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina și a dat din nou vina pe Occident, care ar încerca să determine statele încă neutre să se ralieze împotriva Rusiei.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Scopul întregii povești cu amenințările nucleare și cu posibilitatea utilizării unei arme nucleare în Ucraina e foarte primitiv. Nu vedem niciun rost să facem asta. Nu are niciun scop, nici politic, nici militar”.
Cât despre războiul pe care l-a iscat în Ucraina, președintele rus spune că nu regretă deciziile luate în ultimul an si consideră câștigurile mai importante decât pierderile.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Sunt costuri. Dincolo de toate, e vorba de pierderile asociate operațiunii militare speciale. Mă gândesc la asta tot timpul. Sunt și pierderi economice, dar sunt și câștiguri uriașe. Și ceea ce se întâmplă, vreau să subliniez asta, până la urmă aduce beneficii Rusiei și viitorului țării”.
Armata rusă, momente dificile pe frontul din UcrainaÎn acest timp, armata rusă este în retragere pe toate fronturile din Ucraina. Kievul atacă în principal bazele de aprovizionare rusești. Un tren cu vagoane-cisternă încărcate cu combustibil a fost distrus complet în orașul Șahtior, ocupat de ruși încă de la începutul războiului.
În direcția orașului Svatove, din Donețk, unitățile Wagner au fost respinse de bombardamente ucrainene, iar în apropiere de Herson, mai multe barje cu militari ruși au fost distruse cu rachete HIMARS în timp ce încercau să traverseze râul Nipru.
În orașul Bahmut, bombardat cu înverșunare de ruși, localnicii care au mai rămas trăiesc în condiții greu de imaginat - fără electricitate de aproape o lună, fără apă curentă, cu aproape toate magazinele închise sau distruse.
Voluntarii organizaților umanitare îi ajută pe refugiați să plece din Bahmut. Dar multe cereri le vin de la cei aflați în așa-numitele "zone gri", în partea de nord și în cea de vest. Și nimeni nu poate ajunge la acei oameni, să-i ajute, din cauza luptelor intense.
În sud, într-un sat pe care forțele ucrainene l-au recucerit recent, în contra-ofensiva lor, din regiunea Herson, au rămas urmele ocupației ruse - vehicule militare distruse și subsolul unei școli folosit ca buncăr improvizat. Pe pereți sunt grafitti cu litera „Z”, simbolul invaziei rusești în Ucraina.
În sălile de clasă, la cele trei etaje ale școlii, ocupanții își pregătiseră poziții de tragere.
În regiunea Harkov au fost găsite, într-o groapă comună, trupurile a cel puțin 17 soldați ucraineni, care au căzut în lupte la începutul lunii aprilie, când o parte a regiunii era sub ocupația rușilor. Potrivit autorităților ucrainene, peste 1.000 de cadavre au fost exhumate până acum, din gropi comune, în teritoriile eliberate de contraofensiva din nord-estul ţării.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , vladimir putin , occident
Dată publicare: 28-10-2022 07:22