Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 26 aprilie. Rusia continuă să bombardeze orașele din sudul Ucrainei

Your browser doesn't support HTML5 video.

”Situația din Mariupol este tragică şi complicată”, spune Vladimir Putin. Președintele Rusiei ar fi fost de acord ”în principiu” ca civilii să fie evacuați de Crucea Roșie din subsolul combinatului Azovstal.  

Dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

Între timp, ruşii continuă bombardamentele în țara vecină, mai ales la Harkov şi Zaporojie şi susțin că au preluat controlul asupra regiunii Herson.

Cu acest sunet se trezesc în fiecare zi localnicii care au rămas în orașul ucrainean Harkov. Iar explozii se aud tot timpul.

Aceste imagini arată o zonă industrială bombardată, aflată nu departe de centrul oraşului. O echipă de jurnalişti britanci a surprins cinci atacuri într-o singură zi. Toate cu acelaşi scop - să distrugă infrastructura şi să-i demoralizeze pe oameni.

Pompierii fac orice pentru a salva oraşul, dar acum este doar o luptă pe care o pierd.

Citește și
vladimir putin, rusia
Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace

Mark Austin, Sky News: ”Aşa arată oraşul Harkov în fiecare zi. Sunt atacuri cu rachete sau cu obuze de câteva ori pe zi”.

În spitalul local, victimele atacurilor sunt îngrijite pe holuri. Cadrele medicale vor să le ţină departe de ferestrele care pot fi spulberate în orice clipă de o explozie.

Volodimir Zelenski: ”Forțele ruse au lansat ieri trei rachete spre Ucraina. Au zburat direct deasupra celor trei centrale nucleare ale noastre: Zaporizhzhia, Khmelnytskyi şi o alta în sudul Ucrainei. Se pare că nu au înţeles nimic din dezastrul de la Cernobîl”.

În plus, Moscova țintește poduri și căi ferate pentru a încetini livrările de armament, acuză oficialii ucraineni.

”Când auzi mina venind, ai 2-3 secunde să te pui la adăpost. Altfel, ești terminat”

O rachetă care a vizat regiunea Odesa a avariat un pod rutier și feroviar peste estuarul Nistrului.

”Soldat: Când auzi mina venind, ai 2 - 3 secunde la dispoziţie să te pui la adăpost. Altfel, eşti terminat. - Sper că sunteţi norocoşi, băieţi... - Şi noi sperăm...”.

O echipă de la o televiziune portugheză a fost condusă de militarii ucraineni pe linia frontului din provincia Herson.

Soldat: ”Noi nu apărăm doar Ucraina acum, apărăm libertatea întregii lumi”.

Punctul de comandă a fost stabilit într-un fost centru cultural, deja răvăşit de bombardamente.

”Aici pregătesc muniţia. Linia frontului este la doar 2 kilometri depărtare”.

10.000 de oameni trăiau în această localitate înainte de începerea războiului, dar cei mai mulţi au luat calea pribegiei. Nici măcar o casă n-a scăpat neatinsă.

Soldat: ”Un avion rusesc a bombardat zona. Ultima bombă a căzut exact peste şcoală. Nu era niciun obiectiv militar în interiorul şcolii. Vor doar să distrugă infrastructură civilă”.

Rusia spune că a preluat controlul regiunii Herson, Ucraina nu confirmă

Ministerul rus al Apărării susţine că ucrainenii au pierdut controlul asupra regiunii Herson. Dar informaţia nu a fost confirmată şi de oficialii de la Kiev.

Aflat în sudul Ucrainei, Herson este un oraș-port cheie la Marea Neagră, cu o importanță strategică majoră pentru Rusia.

Dacă trupele Kremlinului reușesc să cucerească regiunea, vor putea face legătura între Rusia și teritoriile ocupate în Donețk, Luhansk și Crimeea.

Între timp, la Kiev a fost demontată o statuie care simboliza prietenia ruso-ucraineană. Monumentul a fost dăruit Ucrainei de guvernul sovietic, în 1982, la aniversarea a 60 de ani de la înființarea URSS.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult