Putin pozează în eroul rebeliunii Wagner: „Eu am dat ordin să fie evitată vărsarea de sânge. Putea fi haos”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar Vladimir Putin a încercat o schimbare de optică, prezentând tot ce s-a întâmplat în weekend ca o victorie a lui și a Rusiei.
În fața a mii de membri ai forțelor de securitate, Putin le-a spus că „au oprit un război civil”. Între timp, se fac pregătiri pentru ca grupul de mercenari Wagner să predea armatei echipamentele militare grele. Oricum, susține acum Putin, miliția lui Prigojin a fost finațată de statul rus cu un miliard de dolari într-un an.
În piața catedralei Kremlinului, unde erau adunați peste 2.500 de membri ai forțelor de securitate, Putin le-a mulțumit soldaților, polițiștilor și Gărzii Naționale pentru că au fost loiali și au contribuit la înăbușirea revoltei-fulger de sâmbătă.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Rezultatul acestei rebeliuni armate putea fi haosul. Voi ați apărat ordinea constituțională, viețile, securitatea și libertatea cetățenilor noștri, ați salvat patria și ați oprit eficient un război civil. Persoanele implicate în revoltă au văzut că armata și poporul nu erau de partea lor”.
Putin: „I-au mințit, i-au împins la moarte, sub foc, i-au pus să tragă în ai lor”A cerut și un moment de reculegere în memoria piloților armatei ruse care au fost uciși în timpul rebeliunii eșuate a mercenarilor Wagner. 13 piloți ar fi fost omorâți, potrivit unor canale rusești de Telegram.
Prima reacție într-un discurs televizat al lui Putin, după rebeliunea-fulger de sâmbătă, a venit abia luni seară, târziu. Presedintele rus a fost scurt, dar vitriolic. Și nu a ocolit amenințările și acuzațiile la adresa Occidentului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Organizatorii rebeliunii, trădându-și țara, pe oamenii lor, inclusiv pe cei pe care i-au atras în această fărădelege, i-au mințit, i-au împins la moarte, sub foc, i-au pus să tragă în ai lor. Tocmai acest fratricid a fost obiectivul dușmanilor Rusiei, atât neonaziștii de la Kiev, cât și patronii lor occidentali și tot felul de trădători naționali. De aceea, încă de la începutul evenimentelor, la ordinul meu direct, s-au luat măsuri pentru a evita vărsarea de sânge”.
Fară să pomenească numele lui Prigojin, Putin a repetat că responsabilii pentru rebeliunea-fulger din weekend vor da socoteală în fața justiției. Dar a declarat că mercenarii Wagner au trei opțiuni - permisiunea să se alăture armatei regulate, să se întoarcă acasă sau să meragă în Belarus.
Și lui Prigojin i s-a oferit exil în Belarus, în termenii unui acord care ar fi fost mediat de Aleksandr Lukașenko. Liderul din Belarus a spus că pe timpul scurtei rebeliuni a ordonat ca armata să fie gata de luptă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Acordurile sunt puse în aplicare. Știți că președintele Rusiei își ține întotdeauna cuvântul, fie că este vorba de afaceri internaționale sau interne. Dacă promite ceva, își ține promisiunea”.
Învinuit, Occidentul reacționeazăPe de altă parte, anticipând acuzațiile lui Putin privind amestecul serviciilor de informații occidentale în rebeliunea eșuată, președintele american Joe Biden a avut o poziție tranșantă.
Joe Biden, președintele SUA: „Am fost nevoiți să ne asigurăm că nu-i oferim lui Putin niciun pretext, permiteți-mi să subliniez, nu i-am dat lui Putin niciun pretext să dea vina pe Occident sau pe NATO. Am spus clar că nu suntem implicați. Nu avem nimic de-a face cu asta. Această mișcare a făcut parte dintr-o luptă din interiorul sistemului rus”.
Însă, serviciile de informații americane aveau o imagine extrem de detaliată a planurilor lui Evgheni Prigojin, înainte de rebeliunea lui de sâmbătă. Așa anunță CNN, adăugând că informațiile au fost împărtășite doar cu aliați aleși pe sprânceană, între care și britanici. Iar în cursul zilei de sâmbătă, aliații Ucrainei au contactat Kievul, avertizându-i pe ucraineni să nu profite de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Tot luni și-a transmis mesajul și Evgheni Prigojin o tiradă audio, semn că se ascunde: „Am pornit spre Moscova ca să ne manifestam protestul, nu ca să dăm jos regimul”.
Liderul mercenarilor a repetat că revolta a fost motivată de amenințarea existențială pentru grupul Wagner, care fusese somat sa încheie contracte cu Ministerul Apărării până pe 1 iulie.
De altfel, ministerul Apărării de la Moscova a anunțat, marți, că grupul Wagner se pregătește să predea echipamentul militar greu către unități militare ruse, semn că a început procesul de absorbire în armata regulată.
Putin: „Guvernul a finanțat integral grupul Wagner. Începând din mai 2022, până în mai 2023, statul a plătit companiei Wagner suma de 86 miliarde și 262.000 de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari)”.
În tot acest timp, președintele Volodimir Zelenski, care a decorat soldati si s-a intalnit cu generalii sai, a declarat că ofensiva ucraineană a înregistrat progrese pe toate fronturile.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , vladimir putin , wagner , rebeliune
Dată publicare: 27-06-2023 19:52