Putin îl vrea înapoi pe "asasinul pe bicicletă", închis în Germania. Ce oferă la schimb liderul de la Kremlin
Acesta se află într-o închisoare germană, condamnat pe viaţă pentru o execuție ordonată de Kremlin în Berlin, scrie BBC.
În vara anului 2013, proprietarul unui restaurant din Moscova a fost împușcat mortal. Un bărbat cu cagulă a sărit de pe o bicicletă și şi-a executat victima cu două focuri de armă înainte de a se face nevăzut.
Șase ani mai târziu, un comandant cecen exilat, Zelimkhan Khangoshvili, a fost ucis într-un parc aglomerat din Berlin în circumstanțe similare, fiind împușcat în plinp zi de un bărbat pe bicicletă, cu un Glock 26.
Atacatorul a fost arestat după ce a aruncat pistolul și peruca în râul Spree, în apropiere de Reichstag, clădirea care găzduiește parlamentul german.
Un pașaport cu numele "Vadim Sokolov" a fost găsit asupra asasinului din Berlin, dar autoritățile au ajuns la concluzia că acesta nu era de fapt numele său real.
Asasinul, un bărbat chelios, cu conformație robustă era, de fapt, Vadim Krasikov, un cetățean rus cu legături cu FSB și principalul suspect în cazul de crimă din Moscova din 2013.
Într-un interviu acordat jurnalistului american pro-Kremlin, Tucker Carlson, Vladimir Putin a părut să confirme informaţiile potrivit cărora Rusia vrea eliberarea "patriotului" Krasikov în schimbul jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de regimul de la Kremlin de spionaj.
S-a împlinit un an de la arestarea lui Gershkovich, un reporter al publicației The Wall Street Journal, reținut pentru acuzații de spionaj, negate atât de acesta, de ziarul la care lucrează cât și de guvernul american.
Dar Gershkovich nu este singurul american închis într-un penitenciar rusesc a cărui soartă ar putea să fie legată de Krasikov. Fostul militar Paul Whelan și cetățeană ruso-americană Alsu Kurmașeva sunt și ei reținuți în Rusia pentru acuzații motivate politic.
Până și Aleksei Navalnîi, mort într-un lagăr din Siberia, era luat în considerare pentru o posibilă eliberare în schimbul lui Krasikov.
Legăturile lui Vadim Krasikov cu FSBPrimele indicii cu privire la posibila implicare a Kremlinului în crima din Berlin au fost descoperite în trecutul lui Krasikov – sau mai degrabă în absența existenței acestuia.
Documentele obținute de echipa de investigații a site-ului Bellingcat arată că individul era căutat pentru implicare în crima din Moscova din 2013. Doi ani mai târziu, mandatul de arestare pe numele său a fost retras, iar "Vadim Krasikov" pare să fi dispărut complet.
Însă a apărut "Vadim Sokolov", un rus în vârstă de 45 de ani. În 2015 a obținut un pașaport, iar în 2019 un număr de identificare fiscală. Un tribunal german a concluzionat că documentele nu puteau fi obținute decât prin intervenție Kremlinului, ceea ce a dovedit că individul era trimis de Rusia pentru a comite crima.
"Autoritățile de stat din Rusia au cerut acuzatului să lichideze victima", a concluzionat judecătorul german de caz.
Kremlinul a negat acuzațiile și a respins verdictul din Germania drept "motivat politic".
Totuși, în interviul său cu propagandistul Carlson, Putin a părut să recunoască asasinatul ordonat de regimul său, spunând că "sunt în desfășurare negocieri" pentru eliberarea unui cetăţean rus care a "eliminat un bandit" într-o capitală europeană.
Dorința lui Putin de a-și recupera asasinul este o "recunoaștere clară a vinovăției sale și arată cât de lipsit de scrupule acționează Rusia în țara noastră”, a declarat Ulrich Lechte, membru al comisiei de afaceri externe a guvernului german.
Vadim Krasikov face parte dintr-o unitate secretă a FSBPotrivit procurorilor germani, Vadim Krasikov făcea parte din unitatea secretă "Vympel" a FSB.
"Sarcinile sale oficiale sunt operațiunile de combatere a terorismului în țară, dar în multe feluri s-a întors la rădăcinile sale, ca o unitate însărcinată cu acte de sabotaj şi asasinate în străinătate", a declarat Mark Galeotti, expert în securitate, pentru BBC.
Krasikov l-a întâlnit personal pe Putin la un poligon de trageri în timpu ce lucra în Vympel, deținea un BMW și un Porsche și călătorea des în interes de serviciu, conform unui interviu acordat pentru publicaţia The Insider.
Asocierea dintre Krasikov și FSB ar oferi o explicație pentru motivul pentru care Putin, el însuși un fost agent KGB, ar fi dispus să ofere un prizonier de valoarea lui Gershkovich pentru Sokolov.
Eliberarea lui Krasikov ține exclusiv de voința Germaniei. Trei membrii ai comisiei de afaceri externe germane se opun ferm punerii în libertate a acestuia.
Nicola Bier, o avocată germană specializată în dreptul extrădării, a declarat, pentru BBC, că nu există "niciun mecanism legal care să fie cu adevărat conceput pentru această situație", astfel încât orice mișcare ar fi extrem de controversată și politică.
Activistul politic anti-Kremlin, Bill Browder, a compilat o listă cu peste 50 de deținuți ruși din țările occidentale care ar putea fi folosiți ca monede de schimb pentru eliberarea activiștilor și jurnaliștilor arestați în Rusia.
Browder speră că efortul său ar putea contribui la eliberarea jurnalistului de cetăţenie britanico-rusă Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, precum și a lui Evan Gershkovich.
"Diplomația ostaticilor" a lui Browder este "departe de a fi ideală", dar necesară pentru a salva vieți.
După moartea lui Aleksei Navalnîi, spune Browder, "este clar că și alți ostatici sunt în pericol".