Putin ar fi dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Luhansk până pe 26 iunie
Your browser doesn't support HTML5 video.
În silozurile din Ucraina se află 20 de milioane de tone de cereale. Iar miniștrii de externe din blocul comunitar s-au reunit la Luxemburg pentru a discuta criza. Pe de altă parte, Kremlinul acuză blocada fără precedent asupra mărfurilor suspuse sancțiunilor UE, care tranzitează Lituania. Și a promis că va reacționa. Pe front, ucrainenii rezistă în reduta de la Severodonețk. Putin ar fi dat ordin armatei sale să cucerească întreaga regiune Luhansk până pe 26 iunie.
Sunt noi imagini filmate de voluntarii străini care luptă alături de ucraineni la Severdonețk, orașul din est aprig disputat. Trupele lui Putin continuă să "desfășoare operațiuni de asalt" pentru a obține controlul total, dar până acum nu au avut succes, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Totuși invadatorii au avut câștiguri considerate minore, în împrejurimi.
Continuă, aproape fără întrerupere, și bombardamentele asupra combinatului chimic Azot.
Ascuns în pădure, în Donbas, nu departe de linia frontului, un echipaj lucrează la întreținerea unui tanc T-84, capturat de la ruși. Este o mașină de luptă prețioasă. Ucrainenii au doar câteva asemenea modele de tancuri, mai noi și mai performante.
Această unitate specială ucraineană are o singură misiune, capturarea vehiculelor de luptă ale inamicului.
Se estimează că, de la începutul războiului, ucrainenii au capturat cam 400 de vehicule blindate rusești, pe care le-au aruncat în luptă. Dar forțele Kievului au pierdut multe tancuri și blindate sub focul inamicului.
Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, iar țările occidentale ar trebui să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Kievului.
Rusia își va intensifica atacurile ca răspuns la decizia privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană, a spus, în mesajul său de duminică noapte și președintele Zelenski.
Președintele ucrainean: Au lovit din nou infrastructura de combustibil. Vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles că vom riposta.
De câteva zile, armata ucraineană bombardează pozițiile separatiștilor pro-ruși din Donețk, însă proiectilele cad și în zone rezidențiale.
În tot acest timp, în Luxemburg, miniştrii europeni de Externe au discutat despre modalităţile de a scoate din Ucraina milioanele de tone de cereale în urma blocadei impuse de Rusia porturilor la Marea Neagră.
Josep Borrell: E de neimaginat, de neimaginat că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce, în restul lumii, sunt oameni care suferă de foame. Este cu adevărat o crimă de război. Este ceva pentru care Rusia va fi trasă la răspundere. Nu poți folosi foametea ca armă de război.
Pe de altă parte, Kremlinul a calificat drept "fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către enclava rusă Kaliningrad și a promis că va reacționa.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: E o decizie care reprezintă toate violările posibile. Am înțeles că are legătură cu decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile asupra tranzitului de bunuri. Credem că și aceasta este ilegală. Situația este foarte serioasă și necesită o analiză aprofundată înainte să anunțăm măsurile noastre de răspuns.
Printre mărfurile cu destinația Kaliningrad, al căror tranzit este interzis pe teritoriul Lituaniei, se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.