Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin afirmă că ar putea apărea "condițiile necesare" pentru negocieri de pace cu Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că ar putea apărea "condițiile necesare" care să determine negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat, luni, că ar fi posibilă reluarea discuțiilor de pace blocate între cele două state, dar și-a exprimat nemulțumirea de faptul că Ucraina "refuză să discute ceva" cu Rusia după recenta suspendare de către Moscova a unui acord care să permită exportul de cereale din porturile ucrainene.

În iulie, Rusia a acceptat să pună capăt blocadei la Marea Neagră a transporturilor de cereale, în urma negocierilor cu Ucraina, care au fost intermediate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia. Acordul a fost rupt în weekend, după ce Kremlinul a învinuit Kievul pentru atacul cu drone asupra navelor de război rusești din Crimeea.

Putin: Ucraina că a aruncat "la gunoi" acordul privind cerealele

Astfel, Vladimir Putin a insistat, în timpul unei conferințe de presă la Soci, că "bunăvoința" a Rusiei în ceea ce privește dorința sa de a pune capăt războiului din Ucraina este "dincolo de orice îndoială", potrivit Ukrainska Pravda, citată de Newsweek.com. Putin a acuzat Ucraina că a aruncat "la gunoi" acordul privind cerealele.

"Am ajuns la un acord cu ei (n.r. – ucrainenii) la Istanbul, dar ei au aruncat totul la coșul de gunoi. Iar acum refuză să discute ceva cu noi. Cum putem vorbi despre posibile acorduri dacă cealaltă parte nu dorește nici măcar să vorbească cu noi? Ei bine, putem aștepta", a spus Putin.

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin lansează un avertisment după puternicul atac de luni: Nu este tot ce am putut face

"Poate că, în cele din urmă, vor apărea unele condiții necesare. Noi ne-am făcut cunoscută bunăvoința. Este dincolo de orice îndoială și nu se va schimba", a adăugat el.

Rusia impune condiții Occidentului

Putin nu a precizat condițiile care ar fi necesare pentru ca negocierile să înceapă. Cu toate acestea, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat cel puțin două condiții neclare pentru potențiale discuții de pace în timpul unui interviu acordat sâmbătă agenției ruse de presă de stat RIA Novosti.

Lavrov a declarat că Rusia este "pregătită să îi asculte pe colegii noștri occidentali" în cazul în care va fi făcută o nouă cerere de negocieri. El a precizat că Occidentul va trebui să "țină cont pe deplin de interesele Federației Ruse și de securitatea sa" și "să ne ofere niște abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor".

Rusia a declarat anterior că printre condițiile sale pentru a pune capăt războiului se numără încetarea de către Ucraina a oricăror încercări de a adera la NATO și menținerea unei poziții de "neutralitate" în afacerile internaționale.

Putin a cerut, de asemenea, ca Ucraina să recunoască Crimeea ocupată de Rusia ca parte a Rusiei. Orice noi cereri teritoriale ar include probabil alte patru regiuni ale Ucrainei pe care președintele rus a susținut că au fost anexate în septembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult