Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Publicația Der Standard: Austria și-a schimbat poziția privind aderarea României la Schengen datorită intervenției SUA

Publicația austriacă Der Standard susține că Austria și-a schimbat poziția privind aderarea României la Schengen după intervenția Statelor Unite.

Astfel, conform sursei citate, discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena au fost decisive pentru ”relaxarea” Austriei în această problemă.

România este un aliat important al SUA în Europa de Est, subliniază jurnaliștii austrieci.

Următorii pași urmează să fie stabiliți luni și marți, în cadrul Forumului Salzburg, o reuniune a miniștrilor de interne din UE care se desfășoară la Brdo, în Slovenia.

Frontiera dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată. În plus, România și Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Totuși, acest punct trebuie încă negociat.

Citește și
oameni
Ce înseamnă pentru România aderarea la Air-Schengen și ce condiții ni se impun. „Vom putea profita”

Austria și-a justificat veto-ul la Schengen prin faptul că prea mulți imigranți veneau în Austria. La București, însă, s-a precizat că maxim două procente dintre migranți au trecut prin România, ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.

La București se speră acum că în martie vor fi ridicate controalele pe aeroporturi, iar apoi controalele la frontierele naționale în toamnă - după alegerile din Austria. Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la frontiere.

Această relaxare promisă de Austria nu înseamnă totuși că România și Bulgaria vor intra oficial în Spațiul Schengen. Mai sunt mulți pași până acolo. În primul rând, ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului un consiliu JAI, convocat de președenția spaniolă, în cadrul căreia decizia ar trebui votată.

În plus, și Olanda ar trebui să își dea acordul pentru Bulgaria, țară care este luată la pachet cu România pentru aderarea la Schengen, dar cred specialiștii, cel mai probabil și Olanda s-a răzgandit având în vedere declarațiile publice ale Austriei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult