Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste violente în Budapesta, după o lege controversată. Reacția lui Viktor Orban

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost proteste de amploare la Budapesta, după ce Parlamentul maghiar a adoptat, într-o atmosferă foarte tensionată, o controversată lege a muncii, pe care sindicatele și opoziția o numesc "legea dreptului la sclavie".

Asta pentru că sporește semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an.

Protestatarii s-au adunat întâi în fața sediului partidului de guvernământ, al lui Viktor Orban, apoi în fața Parlamentului.

Poliţia a mobilizat forţe importante pentru a încerca să controleze demonstraţiile. Protestul a început spontan în Piaţa Kossuth pentru ca apoi să se mute la sediul Parlamentului. Unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de cordoanele poliţiei, însă au fost împinşi înapoi.

Oamenii au ieşit în stradă imediat după ce Parlamentul a adoptat cu 130 de voturi ”pentru”, 52 ”împotrivă” şi o abţinere o nouă lege a muncii, care flexibilizează timpul de lucru suplimentar.

Citește și
protest
Un an de când oamenii din Sibiu ies în stradă zilnic. "I-am întârziat, nu au ordonanţele pe care le voiau”

Contestatarii susțin că lasa loc abuzurilor şi o numesc "legea dreptului la sclavie". Nu doar că sporește numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, până la 400 pe an, dar prevede şi că plata acestora se poate face în termen de până la trei ani.

Deputaţii opoziției au făcut tot posibilul să împiedice votul, într-una din rarele demonstraţii de unitate în faţa parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban.

Strigăte, fluierături şi chiar sunete de sirenă au răsunat timp de mai multe ore în sala de şedinţe, lăsându-l însă impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.

Această iniţiativă legislativă a fost supusă, de mai multe săptămâni, unei puternice contestări sociale.

Opozanţii văd în ea rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţara vecină.

”FIDESZ nu respectă nicio lege, nici măcar propriile lor legi. Votul de azi și sesiunea parlamentară de azi au fost absolut neconstițiunale, au fost încălcate toate regulile parlamentare”, a spus Marton Gyongyosi, liderul Partidului Jobbik, de extremă dreaptă.

”Nu ne oprim aici. Vom încerca prin orice mijloace legale să obținem anularea acestei legi. Vom protesta în stradă și le cerem tuturor să procedeze la fel”, a spus Timea Szabo, lider al Parditului Parbeszed.

”Guvernul este de partea muncitorilor”, a declarat însă Viktor Orban, care a salutat adoptarea textului şi a susţinut că acesta vine în sprijinul angajaţilor care doresc să câştige mai mult.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult