“Protectorul Pădurii Amazoniene” a fost ucis de hoţii de lemne
Your browser doesn't support HTML5 video.
Moartea sa vine în condițiile în care exploatatorii de lemne și de terenuri au pătruns tot mai mult pe terenurile indigenilor, protejați de politicile de extremă dreapta ale președintelui Jair Bolsonaro, scrie The New York Times.
În aprilie, membrii grupului indigen Guajajara s-au deplasat în capitală, Brasilia, pentru a cere protecție împotriva hoților de lemne care invadează terenurile lor.
Crima face parte dintr-un lung șir de pierderi pentru comunitățile indigene din Brazilia, în contextul în care și președintele Bolsonaro a declarat că rezervele indigene din Brazilia ar trebui să fie deschise exploatării comerciale.
„Guvernul brazilian nu-și respectă datoria constituțională de a-i proteja”, a declarat Gilberto Vieira, secretar asociat la Consiliul Misionar Indigen din Brazilia.
În iunie, câteva zeci de hoți de lemne au invadat comunitatea indigenă Wajapi, în Amazonul brazilian, și l-au ucis pe unul dintre liderii comunității.
Paulo Paulino Guajajara avea doar 26 de ani. Bărbatul făcea parte dintr-un grup de “gardieni forestieri”, pe care l-a creat pentru a apăra comunitățile indigene și pământul lor împotriva exploatatorilor și a altor persoane interesate să ia ilegal resurse din rezervație.
„Violența crescută pe teritoriile indigene este o reflectare directă a discursului plin de ură, precum și a măsurilor politicienilor împotriva popoarelor indigene din Brazilia”, au declarat membrii unei asociații a popoarelor indigene braziliene.
„Pământurile noastre sunt invadate, liderii noștri au fost uciși, iar statul brazilian abandonează popoarele indigene, cu eliminarea continuă a politicilor de mediu.”
Ministrul justiției din Brazilia, Sérgio Moro, a promis o investigație amănunțită privind modul în care Guajajara a fost ucis.
Membrii comunității Maranhão știu că sunt în pericol.
„Toate pământurile indigene din Maranhão sunt în pericol de invazie”, a spus liderul indigenilor, Rosilene Guajajara, în luna aprilie.
Paulo Moutinho, cercetător principal în cadrul Institutului Amazon de Cercetare a Mediului, a declarat că pământurile istorice indigene au unele dintre cele mai scăzute niveluri de defrișare în rândul unităților de conservare din Brazilia.
„Dacă dorim să păstrăm avantajele mari pe care ni le oferă Pădurea Amazoniană, este fundamental să recunoaștem dreptul la pământ al acestor popoare”, a spus el. „Aceștia oferă un serviciu de neprețuit”.
Sursa: New York Times
Etichete: brazilia , hoti de lemne , padurea amazoniana
Dată publicare: 05-11-2019 17:02