Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primele imagini cu militari nord-coreeni îmbrăcați în uniforme rusești. Trupele lui Kim Jong Un, gata să lupte în Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au apărut primele imagini cu militari nord-coreeni în baze rusești, deși nu există o confirmare oficială că Phenianul a trimis trupe să lupte de partea rușilor, în Ucraina.

De altfel, susținerea acordată Ucrainei a fost una dintre temele vizitei-fulger a lui Joe Biden la Berlin.

„Aliații din NATO trebuie să mențină sprijinul pentru Ucraina până când țara va obține o pace justă și durabilă în fata agresorului rus”, a declarat președintele american.

Aceste imagini au fost filmate la o bază militară rusă din Extremul Orient, unde s-ar antrena mii de soldați nord-coreeni înainte să plece spre Ucraina. Și presa de la Seul a anunțat, citând serviciile de informații, că regimul Kim Jong Un a trimis deja în Rusia 1.500 de soldați din forțele speciale – cu uniforme militare rusești, arme și acte de identitate false.

În total, ar fi vorba despre aproape 12.000 de militari nord-coreeni, susține Kievul. Prezența lor pe front ar putea schimba datele conflictului, deși nu se știe în ce măsură vor fi folosiți în prima linie. Deși forțat să ceară sprijin nord-coreean, Putin ridică în slăvi, la Moscova, propria armată. Oficialul s-a întâlnit cu liderii Germaniei, Franței și Marii Britanii.

Citește și
soldați israelieni
Noi atacuri lansate de forțele israeliene în Fâșia Gaza. Numărul morților și al răniților este mare

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Armata rusă devine cu siguranță nu doar una dintre cele mai moderne din lume, ci și una dintre cele mai pregătite pentru luptă”.

În lumina acestor informații, Ucraina și-a întețit eforturile pentru a-și asigura sprijin occidental pe termen lung.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dezvoltăm planul de victorie în colaborare cu partenerii noștri. De asemenea, lucrăm la pregătirea celui de-al doilea summit al păcii, prin diplomație de bună credință. Trebuie să punem capăt războiului într-un mod care să garanteze securitatea și pacea pentru ucraineni și întreaga Ucraină”.

Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Ne intensificăm semnificativ sprijinul pentru Ucraina, astfel încât să poată, pe de o parte, să se apere împotriva agresiunii ruse de astăzi și, pe de altă parte, să descurajeze amenințările rusești în viitor”.

Promisiuni au venit și de la Berlin, unde președintele american Joe Biden a făcut o vizită-fulger de câteva ore, pentru a sta de vorbă cu președintele și cu cancelarul german.

Joe Biden, președintele SUA: „Trebuie să ne menținem sprijinul. În opinia mea, trebuie să continuăm până când Ucraina câștigă o pace justă și durabilă”.

Provocarea Kievului pentru Putin

Tot la Berlin, Biden a avut și o întrevedere în patru cu liderul german Olaf Scholz, cu președintele Franței, Emmanuel Macron și cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer. Rușii nu au avut cuvinte prea bune despre planul de pace al Ucrainei.

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Sunt nebuni. Și, desigur, nu va ieși nimic din asta, în nicio circumstanță. (...) Am înțeles deja inutilitatea și irelevanța tuturor acestor încercări”.

După ce președintele ucrainean Zelenski a declarat că țara sa are nevoie fie de arme nucleare, fie de aderarea la NATO ca să-și asigure securitatea, Putin a catalogat punctul de vedere al Kievului drept o provocare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nu este dificil să creezi arme nucleare în lumea modernă. Nu știu dacă Ucraina este capabilă să facă asta acum. Nu este atât de simplu pentru Ucraina de astăzi, dar, în general, nu există mari dificultăți aici, este clar cum se face. Aceasta este o provocare periculoasă, pentru că, desigur, orice pas în această direcție va fi întâmpinat cu o reacție corespunzătoare”.

Pe de altă parte, Donald Trump l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că a contribuit la declanșarea războiului cu Rusia.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA: „Asta nu înseamnă că nu vreau să-l ajut (pe Zelenski) pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar el nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă acest război. Războiul înseamnă înfrângere”.

Discursul lui Trump sugerează, încă o dată, că cel mai probabil republicanul va schimba radical politica SUA față de Ucraina dacă va ajunge din nou la Casa Albă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult