Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Zelenski a semnat oficial cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.  

Potrivit Reuters, Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită Ucrainei să obțină imediat aderarea sub o procedură specială, deoarece se apără de invazia forțelor ruse.

FOTO: Cererea Ucrainei de aderare

Consiliul Uniunii Europene urmează să evalueze, rapid, cererea Ucrainei de a fi admisă în blocul comunitar, printr-o procedură specială.

Ar fi, pentru Kiev, dovada supremă a sprijinului arătat de europeni, în fața agresiunii ruse.

Citește și
razboi
A cincea zi de război în Ucraina. Oameni nevinovați au murit loviți de proiectile. Putin, răbufnire la adresa Occidentului

Până atunci, Uniunea Europeană continuă să mitralieze Moscova cu sancțiuni fără precedent, în toate domeniile.

Astăzi, chiar Elveția cea imparțială a decis să adopte măsuri împotriva unor categorii de rusi, cărora le sunt înghețate activele.

Sunt vizați inclusiv președintele, premierul și ministrul rus de Externe. Guvernul de la Berna se îndepărtează, în premieră, de la vestita sa politică de neutralitate.

Jurnalist Euronews: Ar trebui că Ucraina să fie un candidat pentru aderare la Uniunea Europeană? Ursula von der Leyen: ”Într-adevăr, cu timpul, Ucraina va fi parte a Uniunii Europene. Ucrainenii sunt unii dintre noi și îi vrem în Uniune”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat unui post de televiziune francez că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Până una-alta, oficialii Uniunii Europene au anunțat o nouă salvă de măsuri fără precedent în sprijinul Ucrainei și împotriva Rusiei.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea şi livrarea de arme şi alte echipamente pentru o ţară care este atacată. Acesta este un moment decisiv. ”

Joseph Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe: ”Cu siguranță vom furniza arme, chiar și avioane de luptă, nu vorbim doar de muniție, oferim cele mai importante arme pentru a merge la război.”

Comisarul Borell spune că este vorba de "avioane de luptă pe care armata ucraineană este capabilă să le opereze", iar "unele state membre au astfel de avioane". Declarația sugerează că este vorba de avioane de producție sovietică, adică MIG-uri.

Între timp, Statele Unite și tot mai multe țări europene trimit în ritm frenetic armament și echipamente militare Ucrainei. Pentru prima oară, după invazia sovietică în Finlanda, din 1939, inclusiv Suedia ia această decizie.

În același elan de solidaritate cu Ucraina, parlamentul Letoniei le permite cetățenilor țării să lupte ca voluntari în Ucraina dacă doresc acest lucru.

Dar poate cea mai grea lovitură pentru liderul de la Kremlin, mai ales pentru viitor, a venit de la cancelarul german Olaf Scholz. În ropotele de aplauze ale parlamentarilor, cancelarul a anunțat reconfigurarea economiei germane astfel încât să-și reducă dependența de gazele rusești.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult