Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, foarte dezamăgit de aliații săi: ”În aceste condiții nu putem câștiga!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Kievul cere insistent ca occidentalii să-i permită să folosească aceste arme pentru a distruge ținte poziționate adânc pe teritoriul Rusiei.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Domnule premier, bun venit. Statele Unite și-au luat angajamentul de a ajuta Ucraina, alături de Marea Britanie, să se apere de agresiunea Rusiei. Vreau să transmit clar că Putin nu va ieși triumfător din acest război.”
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Este foarte important ca noi, aliați apropiați, cu o relație specială, să ne acordăm timpul pentru a aborda subiectele de importanță globală pe care le-ați menționat, începând, evident, cu Ucraina, unde, cred, următoarele săptămâni și luni vor fi cruciale.”
Cu puțin timp înainte de întrevederea dintre Joe Biden și Keir Starmer, de la Casa Albă a venit un anunț care a provocat dezamăgire la Kiev...
John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul Național de Securitate: "Nu există nicio schimbare în poziţia noastră asupra furnizării către Ucraina a unor capabilităţi de lovire cu rază lungă de acţiune pentru a le utiliza în interiorul Rusiei".
Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS - cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, iar Marea Britanie modelul Storm Shadow, care poate atinge ținte aflate la 250 de kilometri distanță.
Kievul le poate folosi pentru a lovi armata rusă doar pe teritoriile ucrainene recunoscute internaţional.
Între timp, jurnaliștii americani scriu că britanicii doresc ridicarea restricțiilor și vor să se coordoneze cu Washingtonul înainte de a da undă verde. Pentagonul și Casa Albă nu ar vedea utilitatea unei asemenea măsuri.
În decizia oficialilor din Statele Unite a cântărit, poate, și avertismentul transmis de Vladimir Putin. Președintele rus a declarat că o asemenea schimbare în strategie ar însemna că NATO se implică direct în conflict.
Vladimir Putin: „Armata ucraineană nu este capabilă să lovească cu sisteme moderne de precizie, cu rază lungă de acțiune, de fabricație occidentală. Acest lucru este posibil doar folosind date de la sateliți NATO. De asemenea, setarea traiectoriilor pentru aceste sisteme de rachete nu poate fi făcută decât de personalul militar al țărilor NATO.”
Potrivit analiștilor americani de la Institutul pentru Studiul Războiului, cel puțin 250 de obiective militare din Rusia se află in raza de acțiune a rachetelor ATACMS.
Este vorba de aerodromuri militare, stații de comunicații, centre logistice, hangare pentru reparatii, depozite de munitii si combustibil, ori cartiere generale permanente. Însă, potrivit unor specialiști, Moscova a fost prevăzătoare și a mutat mai departe de graniță avioanele de luptă și alte echipamente militare cruciale.
În acest context, ucrainenii nici nu mai încearcă să-și ascundă frustrarea...
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am așteptat prea mult. Rusia a început să-și mute avioanele la 100, 150, 300 până la 500 de kilometri distanță de graniță. Prin urmare, acum trebuie să obținem noi permisiuni. Acum, spuneți-mi, poate vom primi permisiunea de a lovi la 100 de km sau la 200 de km în adâncimea teritoriului Rusiei. Dar cu ce scop? Ce să mai distrugem dacă au retras deja aceste avioane? Avem din nou de-a face cu un proces decizional lent. Iar în aceste condiții nu putem câștiga.”
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski spune că săptămânile următoare îi va prezenta planul său de pace lui Joe Biden și candidatei democrate Kamala Harris, apoi lui Donald Trump și Congresului american.
Fareed: „Ce spuneți de declarația lui Donald Trump cum că el poate opri războiul în câteva zile?
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Mesajele de campanie sunt mesaje de campanie. Câteodată nu au legătură cu realitatea. Am avut o discuție prin telefon cu Donald Trump și mi-a zis că sprijină Ucraina. Că va face tot ce îi stă în putință să susțină Ucraina.”
Pe de altă parte, Washingtonul a anunțat noi sancțiuni care vizează, de această dată, postul de televiziune rusesc Russia Today - identificat drept o unealtă a serviciilor de spionaj de la Moscova.
Instituția este acuzată că ar fi încercat, printre altele, să influențeze electoratul din Republica Moldova, înaintea alegerilor prezidențiale de luna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi in ucraina , Zelenski
Dată publicare: 14-09-2024 07:15