Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele mort al Iranului nu era un personaj iubit nici la el în țară. De ce i se spunea ”Măcelarul din Teheran”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ebrahim Raisi era președintele Iranului de 3 ani, însă nu a fost o figură iubită.

Pe lângă faptul că nu a reușit să îmbunătățească traiul de zi cu zi al oamenilor, numele lui este legat și de represiunea violentă a manifestărilor din 2022, după moartea în închisoare a unei tinere care nu ar fi purtat corect vălul islamic. Iată portretul celui numit și ”Măcelarul din Teheran”.

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, a ocupat de-a lungul timpului diverse poziții: procuror al Teheranului, procuror general, dar și șeful sistemului juridic al țării. A candidat la președinție pentru prima dată în 2017, dar a atunci a pierdut.

A revenit în 2021 și a obținut majoritatea voturilor în condițiile în care prea puțini oameni s-au prezentat la urne. Cunoscut drept un protejat al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, era văzut drept potențialul înlocuitor al ayatollahului, care are 85 de ani.

Trita Parsi, autor "Losing an Enemy": ”Liderul suprem se apropie de sfârșitul vieții sale. Iar una dintre cele mai mari provocări cu care se vor confrunta este criza de succesiune și trecerea la următorul lider suprem, iar Raisi a fost unul dintre pretendenții la această poziție”.

Ebrahim Raisi era un personaj controversat, criticat și acasă, dar mai ales peste hotare pentru linia dură antioccidentală pe care a susținut-o de-a lungul timpului.

Jon Gambrell, director Știri AP pentru Golf și Iran: ”(Raisi) a susținut eforturile Iranului de a îmbogăți uraniu până la pragul de armă nucleară. Numele lui e legat și de represiunile forțelor de securitate după moartea Mahsei Amini, în 2022, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, apoi a dus la sute de morți și zeci de mii de arestări. Raisi este cunoscut și pentru execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak”.

Moartea ”Măcelarului din Teheran” nu va duce la vreo schimbare majoră în Iran

De aceea a fost supranumit și Măcelarul din Teheran. Analiștii cred însă că dispariția lui nu va ajuta la înlăturarea regimului ultraconservator aflat la putere.

Ioana Constantin-Bercean, specialistă în Orientul Mijlociu: ”Cred că pe termen scurt nu putem vorbi de o schimbare majoră, există și posibilitatea ca să vedem în stradă niște mișcări, hai să-i spunem semi sau pseudo-revoluție, este foarte greu de vorbit acum de o revoluție, pentru că sistemul controlează foarte bine, dacă vreți, tot ce se întâmplă. Populația cred că va ieși la vot dacă pe această nouă listă se va regăsi din întâmplare sau din vreo schimbare din cauza timpului foarte scurt un personaj mai moderat”.

Potrivit Constituției, prerogativele lui Raisi au fost preluate momentan de vicepreședintele țării.

Seyed Hossein Sadat Meidani, ambasadorul Iranului în România: "El împreună cu șeful Parlamentului și cu șeful Justiției se vor ocupa de toate pregătirile pentru alegerea unui nou președinte, care trebuie să aibă loc în cel mult 50 de zile".

Funeraliile președintelui vor avea loc marți, iar în țară au fost decretate cinci zile de doliu național.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult