Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preşedintele Lukaşenko amnistiază 4.500 de condamnaţi, dar nu și deţinuţi politici care au participat la protestele din 2020

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat un decret de amnistie, în virtutea căruia va comuta sau va reduce pedepsele pentru 4.500 de persoane, dar nu va include şi deţinuţi politici care au participat la protestele antiguvernamentale din 2020.

Totodată, agenţia oficială BELTA a relatat că 1.600 de deţinuţi vor fi puşi în libertate după comutarea sentinţelor şi în cazul a 4.000 de condamnaţi pedepsele vor fi reduse cu un an.

Prevederile decretului de amnistie nu se aplică persoanelor condamnate pentru "crime teroriste sau extremiste", a transmit BELTA. Aceste delicte au fost aplicate multora dintre cei condamnaţi pentru protestele care au avut loc după alegerile prezidenţiale din 2020, considerate frauduloase de opoziţie şi de Occident şi la care Lukaşenko a fost reales cu peste 80% din voturi, conform Comisiei Electorale Centrale, informează Agerpres.

Potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna (primăvară), al cărui fondator, Ales Bialiaţki, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2022 şi se află încarcerat, până în prezent au fost înregistraţi 1.441 de deţinuţi politici în Belarus, inclusiv lideri ai opoziţiei, precum Viktor Babariko şi Maria Kolesnikova.

Prevederile decretului de aministie

Alte câteva mii de belaruşi au plecat în exil, între ei, lidera opoziţiei şi contracandidata lui Lukaşenko în scrutinul prezidenţial din 2020, Svetlana Tihanovskaia.

Citește și
Aleksandr Lukaşenko
Lukașenko: Războiul nu se va încheia atâta timp cât Occidentul vrea să-l continue

Mai mult, legea renunță la pedepsele penale (pentru infracțiuni care nu prezintă un pericol public mare sau care nu intră în categoria infracțiunilor minore) pentru minori; femei însărcinate; femei și bărbați singuri care au copii cu vârsta sub 18 ani (cu excepția celor care au comis o infracțiune împotriva unui minor); persoane care au atins vârsta de pensionare stabilită în mod general; persoanele cu dizabilități din grupele I și II de handicap; persoanele cu anumite boli; veteranii din războaie externe; persoanele afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl și de alte accidente cu radiații, persoanele care s-au ales cu răni (contuzii), mutilări, boli în timpul serviciului militar sau în timpul îndeplinirii sarcinilor oficiale, notează Belta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult