Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Preşedintele Joe Biden a calificat drept „scandalos” mandatul de arestare emis de CPI pe numele premierului Israelului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele american Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant.

Mai multe state europene au anunțat, însă, că vor pune în aplicare decizia instanței de la Haga. Nu și Ungaria.

Ostentativ, premierul Viktor Orban l-a invitat pe Netanyahu să viziteze Ungaria, asigurându-l că mandatul de arestare „nu va fi respectat".

Benjamin Netanyahu: „Este o zi neagră în istoria națiunilor. Curtea Internațională de la Haga, care a fost înființată pentru a proteja umanitatea, a devenit astăzi dușmanul umanității. Această Curte părtinitoare a decis să emită mandate de arestare împotriva mea și a fostului ministru al Apărării, Yoav Gallant, pe acuzația fundamental nefondată că am fi comis „crime împotriva umanității", în timp ce adevărul este complet opus. Aceasta este o acțiune anti-semită care are un singur scop: să mă descurajeze pe mine, să ne descurajeze pe noi, în exercitarea dreptului nostru firesc de a ne apăra împotriva dușmanilor care se ridică împotriva noastră pentru a ne distruge. Statul Israel este acuzat de „genocid", în timp ce noi acționăm împotriva unui dușman care încearcă să comită genocid împotriva noastră.”

„Indiferent ce ar putea subînţelege curtea penala internationala, nu există echivalenţă, niciuna, între Israel şi Hamas", a declarat președintele Biden, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi Gallant, dar şi impotriva liderului aripii armate a mişcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif. Acuzația: presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Gaza.

Citește și
viktor orban
Viktor Orban sfidează mandatul CPI pentru arestarea lui Netanyahu: „Îl voi invita să vină în Ungaria”

În privința liderului Hamas este o decizie simbolică. Mohammed Deif a fost ucis astă-vară într-un raid israelian în Gaza.

Mai multe țări europene, între care Țările de Jos, Italia, Franța, Norvegia, Marea Britanie au anunțat că vor pune în aplicare decizia instantei de la Haga.

Josep Borrell: „Nu este o decizie politică, este o decizie a unei instanțe, a unei instanțe de justiție, o instanță internațională de justiție. Iar decizia Curții trebuie respectată și implementată.”

Însă, în Ungaria - țară care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene - Netanyahu este bine venit.

Viktor Orbán: „Este o decizie extrem de impertinentă, aș putea spune cinică, din partea Curții Penale Internaționale. Așadar, îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul (Benjamin) Netanyahu, la o vizită în Ungaria. Și, prin această invitație, îl voi asigura că, dacă va veni, verdictul Curții Penale Internaționale nu va avea niciun efect în Ungaria.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult