Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Presa americană: Mai mulți piloți ucraineni s-ar afla în Statele Unite unde ar învăța să piloteze avioane F16

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut a anunțat marți-noapte Volodimir Zelenski. Dar situația soldaților de acolo este tot mai dificilă, admite el.

Potrivit unui reportaj apărut în ziarul ''Kiev Independent'', mai mulți soldați ucraineni din Bahmut se plâng că nu au sprijin suficient. "Când intri în linia întâi, ai doar 30% șanse să ieși viu de acolo," spune unul dintre militari. Președintele Zelenski promite întăriri. Între timp, conform presei americane, mai mulți piloți ucraineni s-ar afla în Statele Unite, unde ar învăța să piloteze avioane F16.

În viziunea experţilor occidentali, în lipsa unor progrese în altă parte, Bahmut a devenit obsesia ruşilor, dincolo de orice rațiune strategică. Forțele Moscovei încearcă să cucerească acest mic oraș de la începutul lunii august 2022.

Ucrainenii au folosit Bahmut pentru a le provoca pierderi masive invadatorilor. Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, pentru fiecare soldat ucrainean căzut aici, armata rusă a pierdut cel puţin cinci.

Volodomir Zelenski: ”La întâlnirea de la sediul Comandamentului Suprem i-am întrebat direct pe comandanții de la "Khortytsia", pe generalul Sirski și pe comandantul șef Zalujni, cum văd ei viitorul operațiunii defensive din Bahmut? Să ne retragem sau să continuăm să apărăm și să întărim orașul? Ambii au răspuns ferm: să nu ne retragem și să întărim. Și această poziție a fost susținută în unanimitate în cadrul întâlnirii. Nu existau alte păreri, așa că i-am spus comandantului-șef să găsească forțele necesare pentru a-i ajuta pe băieții din Bahmut”.

Citește și
kiril budanov
Oficialul ucrainean care a prezis data invaziei spune când se va încheia războiul: „Bătălia decisivă va fi în primăvară”

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se lăuda zilele trecute că, dacă gruparea Wagner părăsește Bahmut, frontul va cădea. Dar tactica la care a recurs a presupus cote uriașe de pierderi umane, de până la 80%. Un procent nesustenabil de-a lungul unor linii de front care se întind pe mii de kilometri. Pentru unii analiști, înseamnă totodată "condițiile întrunite pentru o revoltă militară rusă la scară largă".

Însă o eventuală cădere a oraşului Bahmut în mâinile rușilor nu înseamnă că Moscova își va recăpăta elanul - spune ministrul american al Apărării.

Loyd Austin: ”Nu vreau să subestimez munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o pentru a apăra Bahmut, dar cred că acest oraș are mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională. Deci căderea lui nu va însemna neapărat că rușii vor schimba cursul acestei lupte”.

Kievul acuză rușii că au executat brutal un prizonier de război ucrainean

Pentru ucraineni, un scop al rezistenţei acerbe pe acest front a fost epuizarea forțelor rusești. Astfel, armata ucraineană câștigă timp pentru a-şi pregăti contraofensivă. Oficialii ucraineni susțin că obiectivul a fost atins, dar cu un preț uriaș, recunoaște inclusiv Zelenski.

Zelenski: ”A apărut o înregistrare care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un soldat care le-a strigat curajos în față: 'Slavă Ucrainei'. Vreau să răspundem cu toții împreună cuvintelor lui "Slavă eroului! Slavă eroilor! Slavă Ucrainei!”. Și îi vom găsi pe ucigași”.

Imaginile au stârnit valuri de indignare pe rețelele sociale și în rândul oficialilor de la Kiev. Surprind momentul în care un soldat ucrainean neînarmat, aflat în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă, este capturat de ruși. El apucă doar să rostească Slavă Ucriana! Și este executat instant. După difuzarea imaginilor, șeful diplomaţiei ucrainene a cerut o anchetă a Curţii Penale Internaţionale.

Distrugerea sistematică continuă în multe zone din Donbas. Așa arată un orășel din regiunea Donețk - aproape ras de pe fața pământului. "Mariinka a fost cândva o comunitate liniștită, cu 10.000 de locuitori și cu multă verdeață. Acum va trebui să ne referim la această localitate la timpul trecut" - scrie corespondentul Financial Times în Ucraina, care a difuzat aceste imagini apocaliptice.

Loviturile cad una după alta și în regiunea Harkov. Locuitorii micului oraș Kupiansk, aflat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia, spun că nu știu încotro s-o ia după ce au fost evacuați.

Bărbat: ”Mai am o singură dorință... să arunc și eu acolo peste ei, în Rusia (o bombă). Ăsta-i adevărul! Sunt plin de furie!.”

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult