Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul slovac, gata să se răzbune pe ucraineni, după ce Kievul a tăiat gazul rusesc către Slovacia. Metoda găsită de Fico

Guvernul slovac va discuta măsuri de reciprocitate în privinţa Ucrainei după ce aceasta a oprit fluxul de gaz rusesc prin teritoriul său către Slovacia, a afirmat joi premierul slovac Robert Fico, transmit TASR şi Reuters.

Fico a precizat într-un mesaj video postat pe Facebook că partidul său Smer va lua în considerare tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina, reducerea ajutorului pentru refugiaţii ucraineni şi solicitarea reluării tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor suferite de Slovacia din cauza încetării acestora.

El a mai spus că o delegaţie a ţării sale va discuta situaţia la Bruxelles marţea viitoare, iar apoi coaliţia sa de guvernământ va discuta răspunsul la ceea ce el a calificat drept "sabotaj" din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Declar că partidul meu (Smer-SSD) este gata să dezbată şi să convină în coaliţie cu privire la oprirea furnizării de energie electrică şi reducerea semnificativă a sprijinului pentru cetăţenii ucraineni din Slovacia", a afirmat Fico.

"Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reluarea tranzitului sau solicitarea de mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea de finanţe publice de aproape 500 de milioane de euro", a punctat premierul slovac, apreciind că partenerii săi de coaliţie "percep de asemenea situaţia ca fiind extrem de gravă şi demnă de un răspuns suveran".

Slovacia dispune de surse alternative de gaz, dar Fico, care a pus capăt ajutorului militar pentru Ucraina şi a căutat o apropiere a relaţiilor cu Moscova, argumentează că ţara sa va pierde propriile venituri din tranzit şi va plăti taxe de tranzit suplimentare pentru a aduce gaz din alte surse decât rus şi de asemenea susţine că preţurile la gaz şi energie electrică în Europa vor creşte ca urmare a acţiunilor Ucrainei, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean a refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Gazprom care a expirat pe 31 decembrie 2024, decizie încurajată de Comisia Europeană, care le-a sugerat ţărilor afectate, în special Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Austria, să se aprovizioneze din alte surse prin patru rute alternative, chiar dacă aceasta ar presupune costuri suplimentare.

Kievul şi Moscova au confirmat miercuri, în două comunicate distincte, că livrările de gaz rusesc spre Europa via Ucraina au încetat definitiv miercuri dimineaţă, după expirarea contractului pe 5 ani semnat între cele două părţi la sfârşitul lui 2029.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult