Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prăbuşirea elicopterului în care s-a aflat Kobe Bryant a fost cauzată de o eroare de pilotaj

Prăbuşirea elicopterului în care s-a aflat Kobe Bryant a fost cauzată de o eroare de pilotaj.

Pilotul elicopterului care s-a prăbuşit anul trecut în sudul Californiei, accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa Kobe Bryant, fiica lui, Gianna, de 13 ani, şi alţi şase pasageri, a comis o eroare importantă zburând prin norii groşi, care au ajuns să-l dezorienteze, au declarat, marţi, oficiali de securitate aeriană din SUA, în timpul unei audieri care a avut ca scop identificarea cauzelor probabile ale accidentului, informează AP.

Pilotul Ara Zobayan a încălcat standardele federale care îi cereau să poată vedea unde se îndreaptă, au spus membrii Comitetului Naţional pentru Siguranţă în Transporturi (NTSB). Zobayan a fost printre cele nouă persoane ucise în accident, transmite News.ro.

Pilotul a devenit dezorientat spaţial în norii groşi, o afecţiune care li se poate întâmpla piloţilor în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când aceştia nu îşi pot da seama unde este solul sau discerne în ce direcţie operează o aeronavă, au spus membrii consiliului.

Chiar înainte de prăbuşirea din 26 ianuarie 2020, Zobayan le-a spus controlorilor de zbor că elicopterul urcă şi că aproape a trecut de plafonul de nori. Anchetatorii NTSB au spus însă că elicopterul Sikorsky S-76 vira de fapt şi începea să coboare cu o viteză crescândă.

Citește și
Sabrina Ionescu
Kobe Bryant, omagiat la Los Angeles. O româncă, printre vedetele care au ținut un discurs

Între 2010 şi 2019 au avut loc 184 de accidente ale unor aparate de zbor care au implicat dezorientarea spaţială, inclusiv 20 de accidente mortale de elicopter, a precizat NTSB.

Nu a existat niciun semn de defecţiune mecanică şi se crede că prăbuşirea a fost un accident, a declarat anterior NTSB. Elicopterul nu dispunea de „cutii neagre”, care nu erau necesare.

În ultimul an, experţii au speculat că prăbuşirea ar putea duce la necesitatea instalării pe elicoptere a unor sisteme de avertizare a apropierii de obstacole, Terrain Awareness and Warning Systems, dispozitive care semnalizează atunci când aeronavele sunt în pericol de prăbuşire. Aparatul în care zbura Bryant nu avea sistemul pe care NTSB l-a recomandat ca fiind obligatoriu pentru elicoptere.

FAA, administraţia federală în aviaţie, îl cere doar pentru ambulanţele aeriene. Cu toate acestea, investigatorul NTSB Bill English a declarat, marţi că sistemul nu ar fi fost de ajutor în scenariul în care elicopterul lui Bryant s-a prăbuşit. Terenul deluros, combinat cu dezorientarea spaţială a pilotului în nori ar fi fost „un factor confuz", a spus English. 

„Pilotul nu ştie care este drumul în sus", a afirmat English.

Anchetatorii federali au spus că Zobayan, un pilot cu experienţă care a zburat de multe ori cu Bryant, poate că a „perceput greşit" unghiurile în care cobora şi vira, situaţie care poate apărea atunci când piloţii se dezorientează în vizibilitate redusă. Anchetatorii îl consideră, de asemenea, vinovat pe Zobayan pentru că a virat la stânga în loc să urce drept, în timp ce încerca să iasă din vremea rea.

În urmă cu un an, Bryant, Gianna şi alţi şase pasageri zburau din Orange County la un turneu de baschet pentru tineret la Academia Mamba Sports din Ventura County, când elicopterul a întâlnit ceaţă groasă în San Fernando Valley, la nord de Los Angeles.

Aparatul a zburat mai întâi de-a lungul unei autostrăzi, înainte ca pilotul să le spună controlorilor că vrea să urce deasupra norilor pentru a avea mai multă vizibilitate. În schimb, elicopterul a luat viteză şi s-a prăbuşit pe dealurile din Calabasas.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult